Суђење Санадеру 17. априла

Агенције
Суђење Санадеру 17. априла

Загреб - Ново суђење бившем премијеру Хрватске Иви Санадеру за случај "Планинска" почеће 17. априла, одлучио је загребачки Жупанијски суд.

Санадер се терети за малверзације при продаји пословне зграде у Загребу хрватској влади.

На припремно рочиште је доведен и оптужени Санадер. Он је у загребачком затвору у Реметинцу јер је новембра 2012. године осуђен на јединствену казну од 10 година затвора за примање мита и ратно профитерство у случајевима "Ина-Мол" и "Хипо банка".

Тужилаштво је у случају "Планинска" предложило око 20 свједока, а одбрана 15, међу којима и неке бивше чланове Санадерове владе. О предложеним долазима суд ће одлучивати идуће седмице.

Санадер је оптужен да је препродајом зграде у Планинској улици у Загребу оштетио државни буџет за најмање 26,4 милиона куна, односно за око три и по милиона евра.

Заједно са Санадером, терети се још неколико особа међу којима су и бивши министар регионалног развоја Петар Чобанковић и бивши посланик Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Стјепан Фиолић, власник ланца месара.

Чобанковић се у том случају нагодио с тужилаштвом и признао кривицу, те је недавно осуђен на годину дана затвора што му је замијењено радом за опште добро на слободи.

Фиолић је такође признао кривицу, али се није нагодио с тужилаштвом. Санадеров адвокат Чедо Продановић је рекао новинарима да је Ванрасправно веће прошле седмице одбило спајање поступка у случају

"Планинска" са предметом "Фими-медија", јер у том случају суђење Санадеру и осталима траје већ дуже вријеме. Санадеру ће се тако три седмице судити у случају "Фими-медија", а четврте седмице у случају "Планинска", објаснио је Продановић.

Санадер и остали терете се у случају "Планинска" да су продали Фиолићеву зграду у Планинској улици Министарству регионалног развоја по знатно увећаној цијени и тиме оштетили државу за 38 милиона куна, односно за око пет милиона евра.

Жупанијски суд у Загребу осудио је Санадера новембра 2012. године првостепено на јединствену казну од 10 година затвора за примање мита и ратно профитерство у случајевима "Ина-Мол" и "Хипо банка".

Против Санадера је у току суђење у случају "Фими-медија", а оптужница је подигнута у случају "ХЕП-Диоки".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана