Суђење митрополиту Јовану одгађа се због политичке одлуке

Агенције
Суђење митрополиту Јовану одгађа се због политичке одлуке

Скопље - Охридска архиепископија Српске православне цркве затражила је да се више не одгађа суђење митрополиту Јовану, кога у Македонији већ годину и три мјесеца држе у суровом режиму притвора, преносе агенције.

- Стиче се утисак да постоји политичка одлука за одлагање судског поступка с циљем што дужег мрцварења архиепископа охридског Јована суровим режимом притвора у коме се налази - саопштено је из Охридске архиепископије.

Из ове архиепископије истичу да се притисци које митрополит Јован трпи у притвору изводе на најразличитије начине.

- Он се налази у малој загушљивој ћелији са веома мало свјетлости, без здравствене његе и дозволе за посјете. Нико од најближих га није посјетио од 11. јуна 2012. године - наводе из Охридске архиепископије.

У саопштењу се подсјећа да је посљедње рочиште одржано прије три мјесеца, те да је процес константно одлаган и поред препоруке ЕУ да се судски поступци не одуговлаче.

- Рочиште је првобитно било заказано за 16. јануар, али је одгођено. Потом се одлаже и рочиште заказано за 20. фебруар. Архиепископ Јован је у притвору, епископи, монаштво и вјерници редовно се пријављују суду и они нису разлог за одлагање судског процеса - наводи се у саопштењу.

Владика Јована је заједно са још 19 присталица Српске православне цркве оптужен за проневјеру новца.

Они се терете да су 5. децембра прошле године формирали невладину организацију “Анастасија”, на чији рачун су сљедбеници владике Јована прикупили 250.000 евра у намјери да за потребе Архиепископије купе некретнине код Скопља и Штипа.

Македонско тужилаштво сматра да је тај новац владика Јован утајио из касе аутокефално непризнате Македонске православне цркве.

Архиепископ Јован, чије је свјетовно име Зоран Вранишковски, већ је осуђен на двије и по године затвора због проневјере црквеног новца док је био на челу епархије аутокефално непризнате Македонске православне цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана