Судија Гогић сматра да је Ђукановић повриједио Устав

Танјуг
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА - Судија извијештилац Уставног суда Црне Горе Милорад Гогић сматра да је предсједник државе Мило Ђукановић повриједио Устав позивом да се измјести устоличење митрополита Јоаникија са Цетиња, јер се мијешао у одлуку Митрополије црногорско-приморске, сазнају подгоричке Вијести, чији саговорници, међутим, кажу да је мало вјероватно да ће такав став добити већину.

Уставни суд Црне Горе на предлог Скупштине сутра одлучује о томе да ли је предсједник државе Мило Ðукановић (ДПС) прекршио највиши државни акт изјавом која се односи на устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу. Предлог за покретање поступка у вези са догађајима на Цетињу 4. и 5. септембра поднела је Скупштина, на предлог Социјалистичке народне партије.

Повод за иницијативу СНП-а била је изјава Ðукановића од 28. августа 2021. када је рекао да ће доћи на протест на Цетиње ако се не одустане од устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру. “Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу, тамо где буду Цетињани и где је већинска Црна Гора, где се брани достојанство државе”, казао је тада Ðукановић. Он је рекао и да “није паметно инсистирати на устоличењу на Цетињу, већ је паметно то изместити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова (СПЦ) у другим градовима. То би био залог за будућност”. Ђукановић је изразио наду да ће његов апел бити уважен.

Судија известилац Милорад Гогић, како сазнају Вијести, сматра да је председник државе позивом да се измести устоличење повредио Устав, јер се мешао у одлуку Митрополије црногорско-приморске. У Приједлогу за покретање поступка наводи се да је Ђукановић својом изјавом грубо повриједио члан 14 Устава који прописује да су “верске заједнице одвојене од државе, као и да су вјерске заједнице равноправне и слободне у вршењу верских обреда и вјерских послова”.

Више саговорника листа је става да је мало извесно да ће судија известилац добити подршку колега на пленарној сједници. Уставни суд функционише у непотпуном саставу, са четворо судија, јер је троје судија отишло у пензију и у току су конкурси за избор њихових наследника. Да би одлука била донета потребно је да за њу гласа свих четворо судија од укупно седморо - што је мало вероватно.

Ако уставносудска инстанца донесе позитивну одлуку о иницијативи, Скупштина након тога са 41 гласом посланика може да донесе одлуку о разрешењу председника државе. У предлогу за покретање поступка за утврђивање да ли је председник повредио Устав, наведено је и да је Ђукановић прекршио и члан 161 Кривичног законика “организујући и позивајући на спречавање верског обреда, што је оперативно у дело спроводио његов саветник за безбЈедност Веселин Вељовић”. Уставни суд је јуче одбио захтеве да сЈедница буде отворена за јавност, након што је дио медија, међу којима су дневник Вијести и ТВ Вијести, тражио да присуствује. Како су навели, о исходу седнице “јавност ће бити обавештена објављивањем саопштења на интернет страници Уставног суда”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана