Суд у Стразбуру пресудио против Хрватске у случају смрти три мигранта

Srna
Foto: Arhiva

СТРАЗБУР- Суд у Стразбуру пресудио је против Хрватске у случају смрти тројице миграната 2015. године у пожару у полицијском притвору на Бајакову.

Пресуда је објављена данас због случају из 2015. године, када су у полицијском притвору на Бајакову погинула тројица миграната које је тамо притворила хрватска полиција.

Мигранти су погинули у пожару који је избио у подрумским просторијама Полицијске станице Бајаково, која је у то вријеме дјеловала као центар за задржавање илегалних миграната.

Тужбу је поднио једини преживјели мигрант Абдељалил Дараибоу, који је у тренутку пожара био притворен заједно с преминулом тројицом. Он је, како се наводи у пресуди, претрпио теше тјелесне повреде.

"Суд је утврдио да су полицијска станица и њено особље очито били лоше припремљени за случај избијања пожара те да је низ питања остао неодговорен, упркос брзом отварању истраге. Посебно је било недостатака у претраживању и праћењу притвореника, који су очито успјели задржати упаљач за цигарете и запалити постељину када их нико није чувао", наводи се у образложењу пресуде.

Како се истиче хрватске власти нису "испитале веома озбиљне оптужбе подносиоца захтјева, односно није било никаквих покушаја да се утврди јесу ли постојали шири институционални недостаци који би могли спријечити сличну трагедију у будућности.

Дараибоу, који је поднио тужбу, марокански је држављанин.

Ово је већ друга пресуда против Хрватске на суду у Стразбуру због поступања с мигрантима. Наиме, у новембру 2017. године шестогодишња дјевојчица Мадина из Авганистана смртно је страдала у налету воза.

Она је са мајком и породицом обитељи била у групи миграната који су с подручја општине Шид у Србији покушавали ући на територију Хрватске, крећући се уз жељезничку пругу.

Европски суд за људска права пресудио је да је Хрватска у том случају направила озбиљне пропусте и да породици дјевојчице треба исплатити одштету од 40.000 евра због кршења Европске конвенције о људским правима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана