Суд у Амстердаму трећи пут одбио захтјеве шеика Алкетбија

ГС
Суд у Амстердаму трећи пут одбио захтјеве шеика Алкетбија

ЗАГРЕБ - Судија за привремене мјере Суда у Амстердаму одбио је све преостале захтјеве SBK Art-a и Саифа Алкетбија, који се у суштини своде на покушај заустављања процеса продаје Fortenova Group MidCo B.V. и диктирања тока тог процеса, иако као санкционисана страна немају право гласа.

Парничење SBK Art-a и Саифа Алкетбија тиме је већ трећи пут одбијено од холандског правосуђа, саопштено је данас из Fortenove, преноси Танјуг.

Навели су да је ова пресуда донесена након што је 14. јуна ове године, по одржавању усменог саслушања странака, суд прво одбио захтјев да се забрани одржавање скупштине иматеља депозитарних потврда, а јуче су та одлука и донијета пресуда о одбијању свих других захтјева SBK Art-a и Саифа Алкетбија детаљно образложене.

- Из детаљног образложења пресуде издвајамо нагласак Суда на чињеницу из претходних пресуда према којој SBK Art као санкционисана особа не смије ни директно ни индиректно да користи право гласа - наводи се у саопштењу, преноси загребачка Н1 тв.

Суд је, додаје се, прије свега закључио да Fortenova Group TopCo B.V. има оправдани интерес за продају Fortenova Group MidCo B.V.-a како би се осигурала одрживост финансирања Фортенова групе, а које је нарушено учешћем санкционираних особа у власничкој структури.

Досадашњи процес истраживања интереса за куповину  Fortenova Group MidCo B.V.-а према Суду у Амстердаму има адекватне мјере заштите интереса свих учесника у том процесу, а тезе да Фортенова група смјера елиминацију SBK Art-a

кроз продају MidCo-а другом највећем несанкционисаном дионичару по прениској цијени, по пресуди Суда у Амстердаму “нису увјерљиве”.

Суд је, додаје се, такође утврдио да SBK Art добија све информације на које има право, а да “господин Саиф Алкетби “није иматељ депозитарних потврда те стога нема право на приступ информацијама у складу са административним правилима Fortenova Group STAK”. Тужиоцима, односно SBK Art-у и Саифу Алкетбију, је наложено да подмире адвокатске и судске трошкове Фортенова групе, саопштено је из Фотенове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана