Суд стопира секуслано образовање

Агенције
Суд стопира секуслано образовање

Загреб - Уставни суд у Хрватској покренуо је поступак за оцјену уставности због спораног дјела о сексуланом образованју у школама, пренијеле су агенције.

Поступак за оцјену уставности Уставни суд покренуо је на захтјев удружења Грозд и Реформа, ХСП-а 1861. и грађана који су тражили укидање одлуке министра Жељка Јовановића о увођењу новог програма у здравствено образовање, у којем је био споран дио који обрађује теме о полној и родној равноправности и полно одговорном понашању, који је ступио на снагу у фебруару.

По ријечима судије извјестиоца Мате Арловића, држава је нове наставне садржаје требало да усклади са слободом родитеља на васпитање дјеце, што у овом случају није испуњено.

Предсједница Уставног суда Јасна Омејец закључила је да највише правосудно тијело подржава здравствено образовање у јавном школству, али тражи да наставни садржаји буду ускладђен с уставним захтјевима.

Подсјетила је да је ово први случај у којему Уставни суд одлучује о уставним одредбама које говоре о одговорности родитеља да самостално одлучују о васпитању дјеце, али и да дјетету осигурају право на потпун развој личности, преноси агенција Хина.

Подносиоци захтјева су затражили оцјену сагласности одлуке о увођенју програма здравственог образовања с Уставом и одговарајућим законима.
Ресорни министар Жељко Јовановић рекао је да се неће изјашњавати о одлуци Уставног суда док не види њено образложење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана