Суд пресудио: Познато одмаралиште у Црној Гори није косовско

ГС
Foto: Вијести.ме

КОТОР - Основни суд у Котору одбацио је тужбу самопроглашеног Косова, које је заступало тамошње Министарство правде, а којом је тражено да се призна право својине над некадашњим дјечјим одмаралиштем у Рафаиловићима.

„Одбацује се тужба у овој правној ствари“, пише у одлуци суда у коју су „Вијести“ имале увид.

Косово је тужило компанију „Sunraf beach properties“, те Општину Будва и државу Црну Гору, тврдећи да је власник атрактивне локације од 4.500 квадрата земље на самом шеталишту у Рафаиловићима, на којој се налазило одмаралиште које је у међувремену порушено. На том мјесту изграђен је хотелско-апартмански комплекс.

„Из реферата тужбе произлази да Република Косово свој тужбени захтјев на утврђивање власничких права на земљиште на коме је 1967. изграђено одмаралиште ‘Ganimete Terbeshi’, а које су Општина Будва и Црна Гора додијелили другом правном лицу“, пише у тужби.

Тужилац указује да је Косово власник поменуте имовине, а као доказе је приложио купопродајни уговор закључен 22. марта 1961. у тадашњем Среском суду у Котору, када је парцелу од 4.555 квадрата купио Савјет за политичка и социјална питања некадашње Социјалистичке аутомне покрајине (САП) Косово и Метохија.

Компанија „Sunraf beach properties“ је у одговору на тужбу истакла да је тужбени захтјев неоснован јер је непокретност стекла на основу нотарски овјереног купопродајног уговора од продавца „Нивел инвест“ ДОО Будва у стечају, чију валидност је гарантовала држава Црна Гора, односно Привредни суд који је спроводио стечајни поступак.

„Уговори закључени у стечајном поступку не могу бити предмет било каквог поништења, већ евентуалне посљедице падају на терет државе. Република Косово није пријавила своје потраживање у стечајном поступку, чиме је дефинитивно изгубила право”, навели су у одговору на тужбу из ове компаније“, а пише у образложењу пресуде.

Општина Будва, коју заступа Секретаријат за заштиту имовине, оспорила је тужбени захтјев у цјелости, оцијенивши да је тужба очигледно правно и чињенично неутемељена, те представља својеврсни правни експеримент.

„Као предмет тужбеног захтјева је наведено да се тражи утврђење права својине, међутим, из исте произлази да се тражи утврђивање чињеница, а чињенични наводи не кореспондирају са тужбеним захтјевом. Општина Будва предлаже да суд одбаци ову тужбу као неуредну, а истакла је приговор стварне легитимације. Тужбени захтјев нема правно упориште, ни у УМНИК Уредби о овлашћењима привремене Управе на Косову од 25. јуна 1999. И самим тим ни у резолуцији УН 1244 на које прописе се тужилац између осталог позвао. Ово, јер се наведеном Уредбом и Резолуцијом регулишу спорна питања око државне и друге имовине, али са територије Косова, а нема одредби о сукцесији државе које би дале правно упориште да је тужилац држава сукцесор. Поред тога све уредбе, наредбе и друге прописе које доноси УМНИК, као Привремена управа мисије УН на Косову, не могу се примјењивати у Црној Гори, посебно у споровима који имају предмет стицања, престанак, садржину или вршење стварних права на непокретној ствари“, навели су из Секретаријата у одговору на тужбу.

Дјечје, односно омладинско одмаралиште, касније је добило назив „Лахор“, по истоименој компанији из Приштине. Након ратних дешавања 1999. године, сједиште фирме из Приштине пресељено је у Црну Гору, а потом приватизовано, односно продато. Оронула зграда некадашњег одмаралишта је порушена и изграђен је кондо комплекс...

„Тужилац (Косово) није пружио доказ о правном сљедбеништву ни у односу на ДОО Лахор из Приштине који је раније био носилац стварних права, као ни доказ у правцу да је то друштво било неосновано укњижено. Тужилац је прећутао чињеницу да је након припајања дјечјег и омладинског одмаралишта ‘Ganimete Terbeshi’ из Бечића, Покрајинској заједници социјалне и дјечје заштите Приштина, дошло до још једне статусне промјене припајањем одмаралишта, предузећу ‘Лахор’ из Приштине, као и одлуку о додјели и преносу средстава“, пише, између осталог, у одговору на тужбу.

И држава Црна Гора оспорила је тужбени захтјев у цјелости, оцијенивши да Косово није доставило ваљане материјалне доказе, преносе Вијести.ме.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана