Суд потврдио: Црна Гора неће да изручи До Квона Америци

GS
Foto: MediaBiro

ПОДГОРИЦА - Апелациони суд Црне Горе је, испитујући по службеној дужности рјешење Вишег суда у Подгорици у предмету изручења држављанина Републике Кореје До Квона, потврдио наведено рјешење у дијелу у којем је одбијено изручење овог окривљеног по замолници САД, саопштено је из тог суда.

"Првостепеним рјешењем Вишег суда у Подгорици дозвољено је изручење у скраћеном поступку држављанина Кореје окривљеног Кwон До Хyеонга, ради кривичног гоњења због више кривичних дјела по молби Републике Кореје, док је одбијено изручење овог окривљеног у скраћеном поступку по молби САД", истичу из Апелационог суда. 

Против тог рјешења, како истичу, није било жалбе, па је одлука Вишег суда у Подгорици у дијелу у којем је дозвољено изручење у скраћеном поступку по молби Кореје правноснажна.

Апелациони суд Црне Горе је, како су нагласили, по службеној дужности испитивао ово рјешење у ставу другом изреке, којим је одбијено изручење До Квона у скраћеном поступку по молби САД, како је то предвиђено Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима, због чега су списи предмета и достављени том суду, преноси РТЦГ.

До Квон и његов пословни партнер Чанг Јун ухапшени су 23. марта прошле године на подгоричком аеродрому када су са лажним пасошима покушали да отпутују приватним летом у Дубаи.

Због фалсификовања пасоша у Црној Гори осуђени су на по четири мјесеца затвора.

Америчке власти терете До Квона за више кривичних дјела, укључујући завјеру у циљу преваре у вези са куповином и продајом хартија од вриједности, електронску превару те манипулацију цијенама хартија од вриједности. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана