Суд одузео земљу држави која не постоји од 1963.

Танјуг
Суд одузео земљу држави која не постоји од 1963.

ЗАГРЕБ - Након 85 година суд у хрватском граду Клањцу у Крапинско-загорској жупанији, одузео је земљу Федеративној народној Републици Југославији (ФНРЈ), држави која непостоји од 1963. године, одлука је објављена на електронској огласној табли суда, будући да је ФНРЈ дато право жалбе у року од 15 дана.

ФНРЈ је, према одлуци суда, изгубила право на имовину загорске породице из околине Тухеља. Укњижба права залога на шумама, пашњацима и винограду укупне површине око 5.000 кватратних метара уписана је 13. новембра 1939. године у корист ФНР Југославије, и то због дуга главнице у износу од седам динара, пише копривнички портал Даница.

У образложењу судске одлуке, која је донета јуче, наводи се да се "на основу Закона о земљишним књигама, по службеној дужности одређује брисање заложног права на наведеном власничком дjелу у катастарској општини Чрешњевец”.

Одлука је достављена власнику некретнине, а ФНР Југославија о свему је обавештена путем е-Огласне табле суда, с обзиром на то да јој је остављено право да у рок од 15 дана уложи приговор.

“Против овог рjешења може се изјавити приговор. Приговор се изјављује овом суду у року 15 дана од дана доставе овог рjешења, електронским путем јавног бележника или адвоката", наводи се у одлуци суда прослеђеној непостојећој држави.

У вријеме када је укњижба извршена, у новембру 1939. године, то је подручје заправо било у саставу Краљевине Југославије. Федеративна народна Република Југославија је проглашена 1945. и трајала је до 1963. године, када је проглашена СФРЈ, подсјећа портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана