Суд одбио кауцију, Синовчић иде у затвор

Агенције
Суд одбио кауцију, Синовчић иде у затвор

Задар - Судија Јадранка Мандушић одредила је, на захтјев Ускока, истражни затвор задарском предузетнику Рени Синовчићу, али и свим особама које се заједно с њим и његовом фирмом VOX као правном особом терете за низ коруптивних радњи, међу којима је и проузроковање стечаја.

Синовчићу је одбијена и кауција од десет милона куна, а његови адвокати најавили су жалбу и очекују другачију одлуку другоступањског изванрасправног вијећа

"Није прихваћена јамчевина без обзира на висину и јасно да ћемо се на такву одлуку жалит", казао је Синовчићев адвокат Андреј Корљан.

Његов колега, адвокат Мате Матић казао је како ће судиница тешко образложити овакав свој став. 

"Сматрам да то није била интенција законодавца и мислим да судац истраге у овој фази поступка није у довољној мјери схватио своју позицију. Не може се тако лако играти са слободом човјека", казао је Матић. Додао је да није било никаквог разлога да се не прихвати те да ће такав став сигурно заузети и изванрасправно вијеће.

Појаснио је да обрана чак није морала нити нудити кауцију, већ да је судиница, с обзиром на интенцију законодавца, треба самостално одредити износ којим би се истражни затвор могао замијенити обраном са слободе.

"Вјерујем да нема никаквог разлога да се Рено Синовчић с овако понуђеним јамством даље држи у истражном затвору, а да се јамство не прихвати", закључио је Матић.

Синовчићу је као и већини осумњичених истражни затвор одређен због опасности да би на слободи могли поновити недозовљење радње и утицати  на око 150 свједока, колико их Ускок планира испитати у овој фази истраге, преноси dnevnik.hr.

Кауција је одбијена и осталим осумњиченицима који су је понудили, а наводно је, уз Синовчића, ријеч о њих још пет. Њихове су се понуде кретале у износима од 100.000 до 150.000 куна.

Осим Синовчића под истрагом су дугогодишњи бивши прочелник задарске Порезне управе Вјекослав Јурлина, његова насљедница Стоја Мучаји, порезници Жељан Пејковић, Марко Лозанчић и Ирена Анић, бивши директор НК Задра Новица Ерлић и садашњи директор Далибор Зебић.

У првој Ускочкој истрази којом се, међу осталим, истражује нека предстечајна нагодба Ускок је процијенио да се штета за коју терете задарског подузетника Рену Синовчића и његове  саучеснике пење на преко 130 милиона куна.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана