Студент у Сплиту планирао пуцњаву на факултету

ГС
Foto: Илустрација

СПЛИТ - Након што је прије нешто мање од три мјесеца 22-годишњи сплитски студент Д.М. завршио у истражном затвору, општинско државно тужилаштво Сплит подигло је оптужницу којом га се терети за пријетње већем броју особа те за недозвољено посједовање, израду и набављање оружја.

Предлаже се да се казни с по десет мјесеци затвора за свако дјело, односно с јединствених годину и по дана затвора.

Сплитског се студента терети да је 11. априла ове године на интернет платформи „4chan.orgг“, а како би застрашио 20 својих колега који су 20. априла требали полагати колоквијум из предмета Статистика ИИ, на енглеском језику објавио текст у којем најављује да ће, кад напише колоквијум, извести смртоносни напад.

Навео је да ће узети свој пиштољ „Глоцк 19“, мачету и велики ловачки нож, да ће наредити свима да себи вежу ноге, професору ће рећи да му да кључ, а он ће закључати врата дворане које ће онда блокирати столовима и столицама, извијестила је „Слободна Далмација“.

Даљи се сценарио, по оптужници, требао одвијати као у роману „Бијес“ Стивена Кинга у којем главни лик након сукоба с директором узима пиштољ, убија два учитеља, а своје колеге узима за таоце.

Студент је написао да ће убити двије студентице које су га исмијавале цијелу годину, а да ће остали бити сигурни те да све то ради јер га нико не примјећује, јер никоме до њега није стало, јер му је ситуација у породици лоша, стално мијења лијекове и психијатре. Колоквијум на крају није нити одржан јер је о написаним пријетњама полицију извијестио амерички ФБИ.

Друга га тачка оптужнице терети да је у посљедње три године противправно набавио и држао ручну бомбу М75 која није пронађена. Али, инспектори МУП-а су на основу снимака утврдили да није играчка, како је то оптужени младић истицао, него права бомба произведена у творници у Бугојну.

Полицији је такође рекао да је видео на којем држи пластичну пушку и нож снимио јер је хтио импресионирати једну студентицу која му се свиђала. Описао је и да је постао овисник о тешким дрогама и да је зато био на лијечењу у једној клиници.

У истрази је утврђено да је на интернету претраживао кључне ријечи попут „њеапонс“, „антипсихотици“, „Насхвилле сцхоол схоотинг видео“ те „Филип Завадлав“.

Један од његових пријатеља је описао како му је 22-годишњак причао да сваки дан одлази на гробље Ловринац гдје лута сатима, гледа натписе непознатих људи по гробовима и да га то смирује. Рекао је да се на гробљу дружи са сатанистима, да је због њих оштетио 35 гробова, због чега га је и полиција тражила. Једном су га наводно прислили да полно општи с дебљом женом смањених интелектуалних капацитета па су му онда нешто убризгали у стражњицу, пише „Слободна Далмација“.

Исти је свједок испричао и да је једном дошао код њега кући и тада је Д.М. извадио из пакета ваздушну пушку, метар дугу с пластичним куглицама те се упуцао у леђа да види какав је осјећај, а у пакету је још био и неки чудан нож с трокраком оштрицом.

Други пријатељ је рекао да је студент јако волио гледати видеа масовних убистава, да је говорио да се диви убицама и да би и он то направио да има храбрости.

Психијатријско-психологијским вјештачење је утврђено да је студент фасциниран масовним убицама и оружјем. Закључено је да је младић одрастао у породици у којој су превисока очекивања и нереални захтјеви родитеља довели до развоја дубоког поремећаја личности.

Младић је у истражном затвору од 28. априла, а његов бранилац Винко Љубичић сматра да за то нема никакве основе те да га могу пустити уз мјере опреза. Наводи да је младић у затвору смршао десетак килограма и да му је здравље и психички и физички угрожено, преноси „ДалмацијаДанас“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана