Стручњак: Хрватска ће Пленковића запамтити као корумпиранијег од Санадера

Танјуг
Стручњак: Хрватска ће Пленковића запамтити као корумпиранијег од Санадера

ЗАГРЕБ - Хрватски финансијски форензичар, пословни савјетник и ИТ стручњак Марко Ракар на свом је блогу коменарисао скривање дивиденди министра Гордана Грлића Радмана, уз тврдње да је корумпиран и хрватски премијер и шеф ХДЗ Андреј Пленковић.

"Ова држава ће на крају, када се буде радио обрачун, запамтити Пленковића као предсједника владе који је био корумпиранији, карактерно кварнији и већа штеточина од Иве Санадера", написао је Ракар, преноси хрватски портал Индекс.  

Ракар појашњава да корупција није увијек размјена новца, када ја погодујем некоме а он мени исплаћује накнаду. Далеко опаснији облици су размјене услуга које нису увијек мјерљиве или уочљиве јер није могуће директно повезати трансакцијску природу активности двије стране, навео је Ракар.

 Корупција је, каже, тешко открити јер, за разлику од "обичног" криминала у којем је једна страна криминалац а друга оштећени, у случају корупције обје стране су витално заинтересиране да се никада не сазна да је до дошло до неке коруптивне радње. 

Зато је, истиче, симболика транспарентности изузетно битна, али ми то ни приближно не поштујемо, напротив, од самог врха власти на ниже она се игнорише и минимиализује.

Корупција је, каже, и нечињење и инсталирање на позиције моћи и ту нас прича доведе до актуелног предсједника владе.

 "Када он (Пленковић) испадне као тема разговора, врло често ћете чути како није корумпиран, али корупција коју разматрамо је она у којој је он директно и новчано био награђен за неку 'трансакцију'", наводи Ракар на свом блогу, преноси хрватски портал Индеџ.

 Додаје да је корупција далеко више од тога, корупција је свака ситуација у којој особа на власти омогућава корупцију, а као примјер наводи инсталирање на позиције моћи људи који активно краду или погодују другима (различити Радмани, Жалци, Марићи, Кујунџићи, Китаровићи, Бероши, Барбарићи и ко зна колико је велика гомила компромитованих и корумпираних на свим нивоима.

"Корупција је и манипулација цијелим системом како би се оствариле амбиције једне особе (колико год оне нерационалне и луде биле), а за остварење чега је неко, попут Пленковића, спреман да жртвује судбину цијеле нације – а цијели процес се још у току интерпретира као велика побједа, достигнуће или како је то јуче лијепо протумачио 'Човјеку на крају буде жао чинити добро', а што је лични ниво самоодбране", навео је Ракар.

Он тврди да ће Хрватска на крају, када се буде радио обрачун, запамтити Пленковића као предсједника владе који је био корумпиранији, карактерније покваренији и већа штеточина од Иве Санадера.

"Седам година власти (Пленовића) биће  седам изгубљених година раста у којем плодове тог раста и околности које су нам ишле у прилог нисмо искористили за бољитак свих, него за градњу великог ПР-овског Потемкиновог села танких фасада и стварања привида борбе за успјешнију Хрватску, а све у функцији ублажавања глади за моћи једне једине особе", навео је Ракар.

Подсјетио је и да је Март Лар једном приликом, усред Загреба, изрекао реченицу "Борба против корупције почиње тако да сам ниси корумпиран.".

" Тада ју је изрекао у лице Иви Санадеру, али као што видимо, петнаест година касније, с борбом и даље не можемо почети јер они који би је морали започети и водити су сами компромитовани и корумпирани", навео је Ракар. "

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана