Стручњаци упозоравају: Јадранско море загађено, постоји опасност од заразе

Агенције
Стручњаци упозоравају: Јадранско море загађено, постоји опасност од заразе

У сред туристичке сезоне, Јадранско море је сваким даном све више загађено, а стручњаци сматрају да због тога прете и заразе, пише портал index.hr.

Најпроблематичније је, по свему судећи у, по многима, најљепшем хрватском граду, Дубровнику.

Само у другој половини јула забиљежено је изливање отпадних вода у дубровачком и каштеланском акваторијуму, а инспекција за заштиту околине наложила је Граду Дубровнику постављање ознаке забране купања на плажи у Колочепу.

“У мору је све више фекалија, а то би могло да се реши доношењем адекватних прописа”, истиче за index.hr Жарко Кобоевић са Поморског одjељења Универзитета у Дубровнику, који се бави овом темом.

Он додаје да је хрватска страна Јадрана загађенија пропорционално повећању броја бродића и јахти.

“Говорим само о онечишћењу најужег морског појаса, уз саме плаже, градове, а не о отвореном дијелу мора и говорим о онечишћењу с пловила, не с копна”, каже Кобоевић.

Он наводи примјер Калифорније која је цијелу своју обалу прогласила ''no discharge'' зоном што се тиче фекалија, а то значи да је забрањено испуштање фекалија с пловила у море.

“Калифорнија је успјела да реши то питање тако што одређује да фекалије из бродића морају да буду изнијете у тоалет у марини. Рјешења, дакле, постоје”, наглашава Кобоевић који проблем види и у хрватским недореченим прописима.

Он објашњава да проблем нису луке с међународним прометом, него мање луке у малим мјестима гдје нема концесионара, нити ће га скоро бити, јер се то не исплати, а држава није одредила да мора да га буде.

Кобоевић сматра да би у концесионираним лучицама био решен начин на који се бродови ослобађају фекалија и он се сигурно не би сводио на испуштање у море.

“Наши прописи кажу да фекалије не смију да се испуштају у лукама и лучицама, него у отворено море, али није прецизирано шта је то отворено море. Ипак, треба напоменути да је фекално онечишћење биоразградиво, патогени организми умиру након неког времена, али није важно да ли живе дан или дан и по. Ако се нађу на плажи, нетко може да се зарази”, каже Кобоевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана