Строс Кан може извући Србију, Хрватску не

Tportal.hr
Строс Кан може извући Србију, Хрватску не

Загреб - Доминик Строс-Кан, бивши предсједник Међународног монетарног фонда, могао би да извуче Србију, док његово савјетовање у Хрватској не би помогло, кажу економисти, преноси “Tportal.hr”.

Строс-Кан је данас сигурно један од бољих макроекономиста, посебно у подручју монетарних и јавних финансија, сматра Љубо Јурчицћ, предсједник Хрватског друштва економиста.

- Још прије сексуалне афере покушао је да промјени смјер политике ММФ-а, од неолибералистичке према већој друштвеној корисности економије. Није чувао искључиво банкарски и финансијски сектор, него је указивао и на потребу реалне економије, запослености, повецћања производње итд. Неки мисле и да му је афера намјештена због тог смјера који је хтио да оствари - каже Јурчић.

Строс-Кан има осјећај за друштвену одговорност, а Србија је израсла у социјализму, гдје је бар номинално било тог осећаја.

- Ако је судити према потезима које је Строс-Кан најављивао у ММФ-у, он би се уклапао у дух српског друштва и српске економије. Срби имају релативно добру индустријску политику, но проблем је што она не може за годину дана да ријеши проблеме јавног дуга и високе незапослености. Али ако би Строс-Кан могао да споведе дио онога што је најављивао у ММФ-у у области јавних финансија Србије, посебно у монетарној политици, Србија би уз све наведено уз његову помоцћ за 3-4 године могла бити стабилна растућа економија - рекао је Јурчић.

С друге стране, Хрватска још није уловила темеље државног економског система.

Она нема самопоуздање и самопоштовање које има српска политика, напомиње Јурчић.

Објашњава да Хрватска, за разлику од Србије, нема никакву индустријску политику.

- Источни сусједи фокусирали су се на пољопривреду, енергетику, аутоиндустрију, војну индустрију, ITC и све пратеће индустрије. Хрватска није направила ту темељну индустријску политику. Када то направи, онда јој саветници попут Строс-Кана могу помоцћи да даље оствари циљеве. Он, дакле, сада не би знао шта да савјетује јер тих циљева с којима треба да буду усклађене јавне и монетарне финансије – нема - закључује Јурчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана