Штрбац: Зорану Раванчићу прво дали пасош, па га ухапсили

Срна
Штрбац: Зорану Раванчићу прво дали пасош, па га ухапсили

БЕОГРАД - Србин који је ухапшен у Хрватској због сумње да је мучио и убијао хрватске цивиле у Вуковару током рата у тој земљи зове се Зоран Раванчић, а његови познаници вјерују да нема везе са убиствима, јер би иначе одавно побјегао, рекао је Срни директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Штрбац је рекао да су му познаници ухапшеног испричали да Зоран нигдје није одлазио, стално је био доступан, али да је често привођен на информативне разговоре протеклих година, као и да је ухапшен након што је недавно напокон добио хрватски пасош.

"Познаници не вјерују да Зоран има везе са убиствима за која се сумњичи, јер да је убијао не би чекао, него би отишао, да се плашио већ би побјегао, јер су Вуковар и Дунав близу", рекао је Штрбац Срни.

Штрбац је запитао, ако је стално био доступан хрватским органима, одакле су се сад, након 30 година, појавили докази.

"То је застрашивање и одржавање тезе на којој почива хрватска држава да су Хрвати невини, а Срби злочинци. То је одржавање тезе да су Срби дошли и покорили Хрвате, чинили злочине. Да је Зоран урадио оно што су му накалемили, тешко би се могло замислити да не би негдје побјегао", додао је он.

Штрбац је навео да нико од Зоранових познаника не вјерује да је он ишта починио.

"Недавно је коначно добио пасош, али су га ухапсили. Тешко је бити Србин у Вуковару, мало-мало, па некога хапсе", рекао је Штрбац.

Он каже да су му пријатељи из Хрватске испричали да се прије десет дана један Србин из Даља објесио, јер није могао психички да издржи ичшекивање да и њега приведу, након што су претходно приведена тројица Срба због наводних злочина.

Штрбац је рекао да Срби у вуковарском подручју живе у сталном очекивању да ће бити ухапшени, стално их држе под присмотром, приводе на разговоре...

Он је напоменуо да се очекује да ће попис становништва у Хрватској предвиђен за прољеће, због короне, бити одгођен за јесен, септембар или октобар, те напоменуо да су Срби по попису из 2011. године чинили једну трећину становништва Вуковара и на основу тога добили право на истицање језика и писма, те да поједини локални хрватски политичари врше притисак да им се то право одузме.

Штрбац је рекао да се само у марту против 47 људи воде судски процеси, односно да им се већ суди, мада већини у одсуству.

Хрватски медији су објавили да је ухапшен 50-годишњи хрватски држављанин, којег су тамошњи органи осумњичили да је, како се наводи, "мучио и убијао цивиле у Вуковару" прије 30 година.

Према истом извору, завршено криминалистичко истраживање спроведено је у више етапа и утврђена је сумња да је ухапшени, који је тада имао 20 година, 15. септембра 1991. године као припадник "паравојних формација" на подручју насеља Сајмиште у Вуковару, "кршећи правила међународног права за време оружаног сукоба, грубо физички злостављао и убијао цивилно становништво".

Хрватски органи сумњиче га за "убиство седам особа старости између 24 и 55 година".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана