Штрбац: Срби колатерална штета

Ж. Ј.
Штрбац: Срби колатерална штета

Бањалука - Закон о пребивалишту Хрватске јесте дискриминаторски према Србима и требало је интензивније радити на спречавању његовог доношења у оваквом облику. Сада је на снази и Хрватска има право да га спроводи и да одјављује Србе са адреса на којима су пријављени ако ту не живе.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Хрватски медији су јавили да је на подручју цијеле Хрватске у току полицијска акција брисања лажно пријављених грађана. Циљ је да се ишчисте бирачки спискови, а Срби ће бити колатерална штета.

- Имам потпуно разумијевање за поступак сваке државе, па и Хрватске да уреди стање, посебно у погледу бирачких спискова. Међутим, Хрватска се понаша као да није било рата и да су Срби добровољно отишли са њене територије, а не да су протјерани - рекао је Штрбац.

Он је додао да Хрватска спроводи закон који је ступио на снагу, а Срби су требали да дјелују прије његовог усвајања и да алармирају међународну заједницу због кршења њихових права.

Србима којима је Хрватска обновила имовину, а они у њој не живе јер су незапослени и немају од чега, биће одузете личне карте и пријете им тужбе, новчане казне, па и затвор.

Срби неће моћи да се жале на рјешења о брисању, али имаће право да покрену управни спор који се води пред судом.

- То ће подразумијевати и трошкове за ангажовање адвоката и слично, па ће и то бити додатни разлог да одустану - рекао је Штрбац.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана