Штрбац: Основати специјални суд за злочине Хрватске војске над Србима

Срна
Штрбац: Основати специјални суд за злочине Хрватске војске над Србима

Јагодина - Предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац сматра да треба основати специјални суд за Хрватску који би процесуирао ратне злочине припадника хрватских оружаних снага над Србима у Хрватској.

Зрело је вријеме за покретање иницијативе за такав суд, као што ће бити формиран специјални суд за ратне злочине припадника тзв. ОВК на Косову и Метохији", рекао је Штрбац јагодинској телевизији "Палма плус".

Он је оцијенио да су "садашња суђења Хрватима за ратне злочине над Србима по хрватском правосуђу фарса и изругивање жртвама, а не суђење".

Штрбац је истакао да је од "до сада 3.600 процесуираних особа у Хрватској за ратне злочине на територији те државе, само 120 припадника хрватског народа, од којих је 40 осуђено на симболичне казне".

Он сматра да су "оптужнице за ратне злочине, јавне и тајне, против Срба најперфиднији начин етничког чишћења".

"Према списку из 1996. године, 21.500 Срба у Хрватској је оптужено за оружану побуну, да би касније већина њих била амнестирана, са образложењем да се оптужнице поново могу активирати, уколико се пронађу неки нови докази", закључио је Штрбац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана