Штрбац: Очекује се потврда првостепене пресуде Готовини и Маркачу

Агенције
Штрбац: Очекује се потврда првостепене пресуде Готовини и Маркачу

Београд - Директор Центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је да се очекује потврда првостепене пресуде у Хагу хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу за учешће у удруженом злочиначком подухвату, те истакао да је то заправо државни пројекат етничког чишћења Срба за који одговара и држава настала тим етничким чишћењем, а то је данашња Хрватска, преносе агенције.

Штрбац је рекао да је циљ удруженог злочиначког подухвата био присилно и трајно истјеривање Срба са подручја Хрватске, те да Готовина и Маркач ни сада нису у врху тог злочиначког подухвата, већ су само карика у том ланцу.

Према његовим ријечима, очекује се да ће удружени злочиначки подухват овако како је дефинисан у првостепеној пресуди, остати и у другостепеној, коначној пресуди, те да ће бити одбијени жалбени наводи.

Директор Документационо-информативног центра “Веритас” појаснио је да се очекује потврђивање првостепене пресуде Готовини и Маркачу и у чињеничном опису дјела, у чијој основи се налази удружени злочиначки подухват, и у правној квалификацији дјела.

- Очекујемо да Жалбено вијеће одбије приговоре одбране, посебно онај да су се Срби самопрогнали, односно да су напустили Крајину на позив руководства Србије и руководства тадашње РСК, а да тај егзодус није директна посљедица артиљеријских удара по Бенковцу, Книну, Грачацу и Обровцу, као што је утврдио првостепени суд - навео је Штрбац.

Истичући да и данас влада мишљење “да су Хрвати жртве злих Срба који су однекуд дошли, извршили агресију и починили геноцид над њима”, Штрбац је рекао да након ове пресуде та квалификација више не би могла да опстане.

- Послије овакве пресуде Хрватска више не би смјела да слави 5. август као двоструки државни празник, јер држави која жели да постане члан породице цивилизованих земаља ЕУ други не би дозволили тај луксуз - упозорио је Штрбац.

Он је нагласио да се тај захтјев налази и у контратужби Србије против Хрватске за геноцид над Србима.

- Ова пресуда ојачава наше позиције пред Међународним судом правде. Она би била вјетар у леђа нашој контратужби, јер је удружени злочиначки подухват, онако како је констатовано у првостепеној пресуди, дефиниција етничког чишћења, а од етничког чишћења до геноцида мали је корак и ми бисмо свакако могли лакше да га докажемо - закључио је Штрбац.

Пресуда у жалбеном поступку двојице хрватских генерала, Анте Готовине и Младена Маркача, осуђених за ратне злочине почињене над Србима 1995. године током војне операције “Олуја”, биће изречена у петак, 16. новембра.

Хашки суд је у првостепеном процесу у априлу 2011. године прогласио Анту Готовину и Младена Маркача да су као учесници у удруженом злочиначком подухвату криви за дјела прогона, депортације, пљачке, разарања, убиства, нечовјечна дјела и окрутно поступање.

Готовина је осуђен на 24, а Маркач на 18 година затвора. Генерал Иван Чермак ослобођен је свих оптужби.

Будимир: Готовини и Маркачу треба да остане квалификација удруженог злочиначког подухвата

Предсједник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир очекује да хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу остане квалификација из првостепене пресуде да је акција “Олуја” била удружени злочиначки подухват у коме је учествовао, не само војни, него и политички врх Хрватске на челу са Фрањом Туђманом.

- Нажалост, Фрањо Туђман и они други избјегли су да буду осуђени, али зато очекујемо да ће бити потврђена првостепена пресуда Готовини и Маркачу. Мислим да то очекује већина наших људи послије извођења доказа и свједока који су били тамо - рекао је Будимир.

Он очекује да ће бити потврђена првостепена пресуда, јер свака друга пресуда не би била одговарајућа, односно не би била равна злочину који се десио.

Пресуда у жалбеном поступку двојице хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, осуђених за ратне злочине над Србима 1995. године током војне акције “Олуја”, биће изречена у Хашком трибуналу у петак, 16. новембра.

Хашки трибунал је у првостепеном процесу у априлу 2011. године прогласио Анту Готовину и Младена Маркача да су, као учесници у удруженом злочиначком подухвату, криви за прогон, депортације, пљачке, разарања, убиства, нечовјечна дјела и окрутно поступање.

Готовина је осуђен на 24, а Маркач на 18 година затвора.

Генерал Иван Чермак ослобођен је свих оптужби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана