Штрбац: Непримјерене изјаве Радмана, потребно смиривање

Танјуг
Штрбац: Непримјерене изјаве Радмана, потребно смиривање

БЕОГРАД- Предсједник Документационо информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац данас је најоштрије осудио изјаве хрватског министра спољних послова Гордана Грлића Радмана о забрани посјете предсједника Србије Александра Вучића Јасеновцу и оцијенио да је потребно смиривање тензија између двије земље.

"Сада се најављују мјере и контрамјере, отказују се већ планиране посјете што није добро. Не требају нам такве тензије, требало би стати на лопту и вјерујем да ће тако нешто објавити данас на конференцији за медије председник Вучићи. Србију и Хрватска ће и даље морати живети једна поред друге", истиче Штрбац.

Он је као непримјерене оцијенио јавне наступе хрватских политичара, посебно Грлића Радмана, који је рекао да Вучић не долази са искреним намјерама, већ да прави хаос и унутрашњо-политичких односа у Србији пред обиљежавање годишњице Олује.

"Нико нема право да тако говори о нечијим мотивима, посебно о предсједнику друге државе, ма како лоши тренутно односи били између Србије и Хрватске. Као да је он ушао у његову главу, па да зна који су његови мотиви и да ли су искрени, или предсједник Србије иде тамо да положи цвијеће као потомак јасеновачких жртава, што Вучић и јесте. То је за сваку осуду", поручио је Штрбац.

Он наглашава да ноту Хрватске којом је у петак одбијена приватна посјета Вучића Јасеновцу нису ни забиљежили, све док "Јутарњи лист" није објавио подужи чланак о томе зашто је посјета одбијена, а ти разлози нису у ноти.

Што се тиче самог уласка Вучића у Хрватску, Штрбац се позива на лична искуства, пошто му је, каже, два пута ускраћен улазак у Хрватску, с образложењем да му нису могли гарантовати личну безбједност.

"Предсједник државе увек је штићена особа о којој брине домаћин и одговара за његову безбједност. То се увијек договара дипломатским каналима, за то постоје амбасаде. У томе би се могао сложити са њима", каже предсједник Веритаса.

На питање о односима двије земље тако лоши, Штрбац подсјећа да је 20. вијек је био вијек сукоба између Срба и Хрвата - од Првог , преко Другог свјетског рата, гдје је како каже, чију год бројку да узмете, страдао велики број Срба посебно у Јасеновцу, до ратова у бившој Југославији деведесетих, а грађански ратови су, истиче, најкрвавији и у њима нема невиних.

"Сада имамо два потпуно супростављена наратива и ни о чему се нисмо сложили, чак ни Другом свјетском рату. У Хрватској је ревизија, НДХ и Анте Павелић имају много поштоваоца, а наш наратив је потпуно другачији. Те разлике се најбоље виде пред сваку годишњицу Олује, коју они славе, док ми тугујемо због једне од највећих трагедија нашег народа", закључује Штрбац.

Он сматра да ће се до потпуног помирења доћи када будемо имали један уџбеник из историје за дјецу из Србије, Хрватске, БиХ, КиМ, а ја не видим да ће се то скоро догодити.

Што се тиче тренутног положаја Срба у Хрватској, Штрбац истиче да је он лош и да Срби имају статус националне мањине која је обесправљена, поготово у сеоским срединама немају услова за живот.

"Већина села нема путева, воде, струје и мала је шанса да се ту нешто поправи. Срби су изложени вербалним и физичким нападима, хапсе се Срби и процесуирају за ратне злочине. Ове године их је ухапшено седам, као да је рат јуче завршио, прогањају нас по цијелом свијету", поручује предсједник Веритаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана