Штрбац: Још сам у рату, пописујем жртве 'Олује'

Танјуг
Штрбац: Још сам у рату, пописујем жртве 'Олује'

Београд - Предсједник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац истиче да је и 24 године од оперције “Олуја” најгора мржња младих Хрвата према Србима.

''Велика је индоктринација друштва. Требало би држава Хрватска кроз образовање, васпитање и медије да мијења ствари'', рекао је Штрбац за “РТС”.

Штрбац каже и да ће се испунити циљ који је зацртао некадашњи предсједник Хрватске Фрањо Тудман који је рекао да це се српско питање ријешити када њихов удио у укупном броју становника буде мањи од три одсто.

“У Хрватску су се вратили само стари због пензија, са којим и даље имамо великих проблема”, наводи Штрбац.

“Кад вам одузму стан, кућу, а не обнове, гдје да се вратите. И кад се нешто уради, то је на кашицицу, а мора се и живјети од нечега”, напомиње Штрбац.

Како наводи Штрбац, обишао је избјегле Србе по Европи, Аустралији, САД.

“Већина би се вратила у свој завичај, али за повратак Хрватска прави проблеме. Хрвати су врло мудро, још почетком 90-тих смислили начин да без оружја присиле Србе да оду. Од Крајине па до Приштине то је била најдужа избјегличка колона од Другог свјетског рата”, истице Штрбац.

На питање да ли су заборављени избјегли у “Олуји”, Штрбац подсјећа да се до прије четири године обиљежавала само у црквама, а од тада се одржавају и државне манифестације.

“Доста се ријешило у посљедње вријеме, из Комесаријата за избјеглице кажу да још 17.000 људи чека на стамбено збрињавање”, наводи Штрбац.

Указује да задатак “Веритаса” још није завршен.

“Ја сам још у рату, пописујем жртве, нису све ни пописане. Десио се распад система као у Републици Српској Крајини која се преко ноћи распала. Ово није обичан посао, он је мисионарски, у недостатку државне администрације неко мора да пописује. Суочавамо се са манипулацијама државе Хрватске, чак и када имамо имена жртава”, напомиње Штрбац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана