Штрбац: Цинична пресуда суда у Стразбуру

Срна
Штрбац: Цинична пресуда суда у Стразбуру

Београд - Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да је цинична пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру да Хрватска није повриједила право на живот Јосипу и Пави Обајдину, у случају убиства њихових ближњих Марије Вујичић и њене кћерке Гордане Обајдин за вријеме рата у Хрватској.

Штрбац је појаснио да је Марија била бака Јосипа и ташта Паве, а Гордана је мајка Јосипа и супруга Паве. Убијене су у мјесту Вељун код Слуња за вријеме хрватске војно-полицијске акције "Олуја", и, упркос томе, што су истакле "бијелу заставу" на кући, у којој су живјеле.


Он је рекао да се у пресуди Суда у Стразбуру наводи да се "кључно мишљење суда огледа у ставу да обавеза државе да се спроведе ефикасна истрага представља обавезу као средство, а не као резултат".

"Суду у Стразбуру није битно да ли је Хрватска дошла до резултата у тој својој истрази која је требало да утврди ко је убио те жене, ко је убио инвалида, непокретну жену", рекао је Штрбац.

Он је навео да је хрватска војска била на лицу мјеста, када су жртве извјесиле "бијелу заставу" /за предају/.

"Истрага је требало да утврди ко их је убио. Полиција је била близу, чују пуцње, тадашњи десетогодишњи дјечак Јосип са њима разговара, трчи кући, налази мајку и баку убијене. Дјечак све то пријављује полицији, а они до данас нису открили убице", каже Штрбац.

Према његовим ријечима, Суд у Стразбуру у својој одлуци примјећује да су хрватске власти сазнале за убиство и започеле истрагу, у току које су интервјуисале доступне свједоке и сакупиле доступне доказе, које су правилно оцијениле.

"А, то што нема резултата, њих на неки начин није брига. Ту се огледа неки цинизам. Каква је то правда?", упитао је Штрбац.

Коментаришући наводе Суда да је било потребно "активно учешће у истрази породице оштећених и убијених", Штрбац истиче да су тада била ратна времена, а не мирнодопска.

Он је подсјетио да Горданин муж Јосип није био ту, пошто је пребјегао на хрватску страну, док је њен отац Милан био у хрватском затвору. "Тако да је циничан захтјев судија из Европског суда за њихово учествовање у истрази", рекао је Штрбац.

Штрбац је рекао да је жртва Марија Вујчић Хрватица рођена 1943. године, а њена кћерка Гордана Обајдин, чији је отац Србин, рођена 1963. године.

Према подацима из пресуде Европског суда, навео је Штрбац, произилази да је Гордана била удата за Хрвата Паву Обајдина и да су из тога брака имали сина Јосипа.

Паво је био полицајац у Слуњу, а у вријеме рата деведесетих година прешао је у Карловац на хрватску страну, док је Јосип, који је у то вријеме има 10 година, и остао са мајком Горданом и са баком Маријом, односно са мајчином породицом.

Када је почела акција "Олуја" Јосипов ујак је Јосипа, Марију и Гордану смјестио у Вељун, у који је 5. или 6. августа 1995. године ушла хрватска војска. Тада су рекли Јосипу и његовим да на кућу у којој су се налазили окаче бијелу заставу и да их хрватска војска неће дирати, што су и учинили.

Дан касније Јосип је отишао на пункт гдје се налазила хрватска војска, који је био удаљен око 1,5 километара од куће у којој су становали, а док је разговарао са војницима, из правца куће у којој су становали, чули су се пуцњи, али ни он ни војска нису поклонили неку пажњу томе.

Када је Јосип пола часа касније дошао кући, нашао је убијене мајку и баку. Јосип је одмах о смрти баке и мајке обавијестио хрватску војску, који су га одвели његовом оцу, који се у то вријеме налазио у Слуњу.

Према "Веритасовим" информацијама, смрт Марије и Гордане пријавио је Веритасу 24. јуна 1996. године Милан Вујчић, њихов супруг и отац, који је у акцији "Олуја" и сам био заробљен и у заробљеништву провео до 31. децембра 1995. године, када је амнестиран.

Милан је тада рекао да су му супругу и кћер убили хрватски војници, да му је жена била инвалид и да јој је била одузета лијева страна тијела.

Посмртни остаци Марије и Гордане покопани су на Католичком гробљу у Слуњу.

"Веритас" истиче да је интересантно да међу тужиоцима у поступку пред Европским судом за људска права нема супруга и оца убијених Милана, као ни сина и брата Предрага.

Европски суд за људска права пресудио је да Хрватска није повредила право на живот Јосипу и Пави Обајдину, јер је у потпуности истражила све околности убиства њихових блиских рођака у околини Вељуна у августу 1995. након акције "Олуја".

Пресуда још није коначна, а то ће постати уколико ниједна од страна у поступку, у року од три месеца од дана објаве пресуде, не поднесе захтјев за преиспитивање пресуде пред Великим вијећем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана