Стразбур ударио шамар хрватском правосуђу

Вељко Зељковић
Стразбур ударио шамар хрватском правосуђу

НОВИ САД - Пресуда Европског суда за људска права у предмету “Дабић против Хрватске”, а у којој је утврђено да је дошло до повреде права подносиоца на мирно уживање власништва, представља шамар хрватском правосуђу.

Каже то за “Глас Српске” адвокат и предсједник Удружења “Одузета имовина” Зоран Ристић из Новог Сада, истичући да је након ње “угледао свијетло на крају тунела”.

- Дословно. Ова пресуда отвара много тога па и да коначно дођемо до правде и да се насилно одузета и узурпирана приватна имовина након 1991. године коначно врати стварним власницима - истакао је Ристић.

Према његовим ријечима, након што је прије пар година Суд у Стразбуру одбио да разматра апелацију о враћању ове имовине стварним власницима, јер се одузимање наводно десило годинама прије него што је Хрватска потписала Конвенцију о заштити људских права (1997), нова пресуда ће омогућити адвокатским тимовима да наставе са својом правном борбом.

- Суд је 18. марта пресудио да је Хрватска држава била дужна да поштује људска права и мирно уживање над приватном имовином. Ова пресуда представља излаз из тренутног правног вакуума и она је преплашила власти у Хрватској. Поново сам се обратио Суду у Стразбуру да би она постала такозвана пилот-пресуда, на основу које ће бити доношене и остале - истакао је Ристић изражавајући увјерење да би она могла бити примјењива и на случајевима имовине правних лица из БиХ и Србије, а који су до деведесетих имали имовину у Хрватској.

Овај адвокат, који годинама води рововску правну борбу у вези са овом имовином, сматра да на руку Хрватске не иде ни недавно покренути арбитражни поступак који је један Канађанин покренуо пред Међународном судом за рјешавање инвестиција и спорова у Вашингтону.

- Он је откупио потраживања великог броја српских фирми од Хрватске и сада све то покушава да наплати. Суд у Вашингтону се прогласио надлежним и биће интересантно видети каква ће бити пресуда. Верујем позитивна - навео је Ристић.

Хрватска иначе годинама свјесно игнорише и крши Анекс Г Споразума о сукцесији, а према којем је била обавезна да сву покретну и непокретну имовину, а на коју су грађани или друга правна лица имали право до 31. децембра 1990. године, призна, заштити и врати власницима.

Прије три године отишли су чак корак даље те је усвојен и Закон о управљању јавном имовином, што је предузећа из БиХ и Србије довело пред свршен чин. Спорним законом је предвиђено да Хрватска може располагати том имовином и давати је у закуп на 30 година. На удару су се посебно нашла одмаралишта фирми из БиХ.

Једно од њих је и оно које је имало Јавно предузећа “Жељезнице Републике Српске”. Ради се о објекту и земљишту вриједном неколико стотина милиона евра на острву Мали Лошињ.

Одлука

Европски суд за људска права донио је пресуду у којој је утврдио повреду права подносиоца на мирно уживање власништва.

- У овом предмету није било спорно да је подносиоцу враћена кућа и досуђена накнада за немогућност њеног коришћења те да је кућу оштетио привремени корисник, који је 1996. године, након рата, запосјео предметну кућу. Спорна је била одговорност државе за наведену штету - наведено је у образложењу ове пресуде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана