Странке: Одговорност Ђукановића политичка и кривична

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ПОДГОРИЦА - Афера "Пандора папири" у којој се помињу Мило Ðукановић и његов син Блажо изазвала је бројне реакције у свијету и региону, а у Црној Гори је постала нова линија подјеле друштва на оне који су за и против актуелног предсједника.

Из партија на власти очекују да ће Ðукановић одговарати и кривично и политички, док опозиција брани предсједника и тврди да је ријеч о смишљеним нападима на предсједника само зато што је он једини бранитељ и чувар црногорске независности.

Потпредсједница Скупштине и функционерка Покрета за промјене, Бранка Бошњак, каже да је "дугогодишња прагматичност и гледање кроз прсте међународне заједнице по питању Ðукановићевог криминала", сматрајући га "мањим злом" у регионалном контексту и глобалним кретањима, очигледно окончана.

"Окренули су му леђа и добио је јасну поруку. Кохабитација с њим и његовом Демократском партијом социјалиста (ДПС) је немогућа. Јасно је да су спремни ''запалити'' Црну Гору да би сачували отето. Није ова њихова цика и халабука због наводне угрожености државе, већ због све изеснијег сучељавања с правдом.

Дакле, не смије се зауставити на политичкој одговорности, већ треба и кривично да одговарају", рекла је Бошњак за подгоричке Вијести. Поручује да је ово сигнал да се парламентарна већина консолидује и да се створи јака реформска влада и независне институције. "Папири из ''Пандорине кутије'' нису никакво изненађење, јер смо у континуитету скоро 30 године гледали Ðукановића како са својом фамилијом, ''првим братом'', ''првом сестром'', па кад је порастао и ''првим сином'', отимају наше и пуне своје џепове, преко приватизација, шверца цигарета, ''Авала'', ''Завала'', ''Лименки'' па до оне уградње у наше рачуне за струју.

Добро је да су папири угледали светлост дана и надам се да Ðукановић неће више имати прилику да се шепури са скупоцјеним сатовима и оделима, већ да ће завршити тамо где му је давно било место, иза решетака. Не само он, већ комплетна његова фамилија, иако су поједини од њих ''намирисали'' крај и већ се дали у бег", казала је Бошњак. На Твитеру се, јуче и у недељу вече, поводом афере, огласило више посланика и функционера ДПС-а, тврдећи да је све намештаљка.

Потпредсjедница Грађанског покрета УРА, Јована Маровић, јуче је рекла да Ðукановић мора да сноси политичку одговорност, али и кривичну. "То што Ðукановић у периоду оснивања трастова у оф шор фирмама није био на позицији у власти, не може утицати на испитивање порекла новца, будући да је годинама уназад био на државним функцијама. Наравно да би морао да сноси одговорност, најпре политичку, али и кривичну.

Међутим, узимајући у обзир стање у правосуђу, јасно је да нам је, да би се тако нешто уопште десило, потребна деполитизација ове гране власти, избор Тужилачког савета и усвајање Закона о пореклу имовине", рекла је Маровић. Из Социјалистичке народне партије су саопштили да Ðукановићево објашњење да у вријеме оснивања трастова у оф шор зони није био на државној функцији не пије воду, те говори у прилог чињеници да његова намера да се бави приватним бизнисом на овај начин није била чиста.

Предсједник владе Здравко Кривокапић и вицепремијер Дритан Абазовић су у недјељу вече позвали надлежне тужилачке органе да раде свој посао и испитају наводе о нелегалним активностима чланова породице Ðукановић. Посланик Демократског фронта (ДФ) и председник скупштинског Одбора за безбједност, Милан Кнежевић, казао је да је вријеме за анкетни одбор Скупштине који ће истражити како је Мило Ðукановић "опрао први милион".

Потпрједседник опозиционе Социјалдемократске партије (СДП), Бојан Зековић, на Твитеру је написао да и у тој партији очекују да надлежни органи испитају наводе које је изнео МАНС. "Чињеница да су наводи изнети на рачун актуелног председника државе, намеће приоритет у раду полиције и Државног тужилаштва", навео је Зековић.

Казао је да је утврђивање пуне и званичне истине нужно јер закон треба једнако да важи за све. Из осталих опозиционих партија нису одговорили на питања Вијести у вези са тим да ли треба преиспитати наводе из афере "Пандорини папири" и да ли Ðукановић треба да сноси одговорност. Предсједник Скупштине Алекса Бечић оцијенио је, коментаришући наводе које је изнео МАНС, да је све што је тајанствено - по природи ствари и сумњиво.

"Имамо многе аспекте тајанствености у претходним годинама који су документовани и откривени, а ово је сада, очито, једно од највећих открића о оснивању компанија, а све сакривено од грађана и институција Црне Горе", рекао је Бечић за ТВЦГ након конференције председника парламената малих европских држава. Сигурни да ће институције проучити податке Из Амбасаде Велике Британије у Подгорици Вијестима су казали да су сигурни да ће релевантне црногорске институције помно проучити представљене податке.

"На Црној Гори је да одлучи како ће реаговати на информације представљене у документима", рекли су из Амбасаде у одговору на питање како коментаришу чињеницу да је предсjедник Црне Горе оснивао фирме у пореским рајевима и каква порука се тиме шаље о држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана