Страни туристи амнестирани од казни за преношење вируса

Срна
Foto: Агенције

ДУБРОВНИК - Страни туристи у Хрватској поштеђени су казни са преношење вируса корона - а портали као примјер наводе случај шпанских туриста у Дубровнику.

Пет шпанских туриста је 19. јула у поликлиници на дубровачком аеродрому тестирано брзим антигенским тестом и сви су били позитивни.

Због тога им је одређена мјера изолације и лијечења на адреси боравишта у Дубровнику, и то од 20. до 29. јула. Међутим, они то нису испоштовали него су шетали градом и ишли у куповину.

Зато су приведени уз кривичну пријаву у Општинско државно тужилаштво у Дубровнику. Они су оптужени да су друге особе довели у опасност од ширења и преношења заразне болести.

Предложено је одређивање истражног затвора против шпанских туриста због опасности од бијега. Али, судија је одбио тај приједлог, а жалба тужилаштва је одбијена.Хрватски Кривични закон за кривично дјело ширења и преношења болести предвиђа казну затвора до двије године, објављује портал "Дневник".

Хрватски портали преносе и оптужбе на рачун надлежних органа који излазе са дневним подацима о сразмјерно малом броју обољелих од ковида у Хрватској, мада се тај број свуда у свијету повећава.

Као разлог наводи се туристичка сезона и настојање да што више туриста дође у Хрватску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана