Странци за квадрат у Црној Гори дају и 4.000 ЕВРА

Агенције
Странци за квадрат у Црној Гори дају и 4.000 ЕВРА

Подгорица - Тржиште некретнина у Црној Гори након дуже стагнације је оживјело. Томе у прилог говоре и недавно објављени подаци да је ове године забиљежен раст цијене квадрата у новоградњи за 11,6 одсто.

У неким агенцијама за продају некретнина сматрају да је на значајан раст цијена некретнина утицао улазак Црне Горе у НАТО, док у другим не виде разлог који је довео до пораста цијена. Ипак, закључују да је више странаца који се одлучују да купе некретнину у Црној Гори, те да су најскупљи квадрати на приморју. Квадрат некретнине на Црногорском приморју продаје се и за 4.000 евра. У главном граду најнижа цијена квадрата је 1.000 евра.

Из “ИН некретнина” појашњавају да је улазак Црне Горе у НАТО утицао на повећан број страних купаца, а самим тим и на раст цијена некретнина.

У агенцији “Некретнине Бар” кажу да им апсолутно није јасно из којег разлога су цијене некретнина у граду под Румијом толико високе.

- Заиста немам адекватан одговор што се тиче пораста цијена јер је тренутно на тржишту много нових станова и стамбених зграда, па је моје лично мишљење да би требало да буду знатно ниже. Једино што могу да наведем као разлог свему томе је велика потражња, и то углавном са сјевера наше државе и искључиво траже и тргују у центру Бара. Наравно, сви они већ годинама раде и зарађују у иностранству. Наши суграђани тргују путем кредита и то јефтиније и купују за њихов џеп доступне некретнине - казала је власница “Некретнина Бар”.

На питање да ли је веће интересовање за новоградњу или староградњу у “ИН некретнинама” кажу за новоградњу, док из барске агенције саопштавају да је код њих потражња изједначена.

У обје агенције истичу да су купци некретнина на приморју странци или људи из дијаспоре.

Из “ИН некретнина” истичу да највеће интересовање влада у Подгорици за насеља Сити кварт, Преко Мораче и Стари аеродром, а на приморју за Бококоторски залив и то углавном купују инострани купци, претежно Европљани.

Цијена квадрата

Цијене станова у Подгорици крећу се од 1.000 до 1.600 евра по метру квадратном, а на приморју од 1.200 до 4.000 евра. Цијена квадрата у Колашину износи од 800 до 1.200 евра, Жабљаку од 1.000 до 1.500 евра, а у Никшићу од 600 до 1.100 евра. Просјечне цијене квадрата у Бару су од 1.300 до 1.500 евра, у зависности од локације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана