Штрајк правосудних службеника и намјештеника најдужи у историји Хрватске

Танјуг
Штрајк правосудних службеника и намјештеника најдужи у историји Хрватске

ЗАГРЕБ - Са данашњим даном штрајк правосудних службеника и намјештеника у Хрватској, који траже повећање зарада, изједначио се по трајању са до сада најдужим у историји, оним у образовању из 2019. године, а из Владе одговора нема.

Према писању хрватских медија, тешко да ће данас, 36. дана, штрајк бити окончан, па ће тако, кажу, први штрајк у правосуђу вјероватно постати и најдуготрајнији од свих штрајкова у историји Хрватске. Из Синдиката државних и локалних службеника и намјештеника апелују на премијера Андреја Пленковића и нуде му рок за договор до сриједе или ће у противном кренути у нове акције.

Предсједница Синдиката Ива Шушковић за загребачку Н1ТВ каже да је свима јасно да су људи у штрајку потплаћени и да су разлог томе трогодишњи разговори и преговори унутар Министарства правосуђа и управе.

-Резултата тих преговора није било и они су одлучили да на овакав начин траже своје права - каже Шушковић.

Очекивања, каже, нису била да ће штрајк трајати овако дуго.

-Питање није хоће ли ово бити најдужи штрајк у историји или не, мислим да је основно питање због чега још увијек нема одговора између Владе, односно Министарства и нас који водимо људе кроз овај штрајк и желимо да се ситуација што хитније реши јер знамо да данас сви грађани Хрватске испаштају због овога - рекла је Шушковић.

Према неким рачуницама, ако би се запослени у штрајку данас вратити на посао, да би се надокнадило пропуштено потребно је око годину дана.

Шушковић је свјесна да се предмети гомилају и да све више људи трпи неку штету.

-Сви очекују да се њихови предмети рјешавају. Ми очекујемо исход спора. Разумијем да људи губе стрпљење, губе га и они у штрајку. Нису криви људи који су приморани на тај начин да траже већу плату. Не нуди се никакво рјешење, а пријети се одлуком неплаћања дана у штрајку. Невјероватно је да ово све скупа траје шест седмица. Усљед притисака неких других, ствари су се рјешавале промптно. Зашто се на нама ломе копља и овако тренира сила - пита Шушковић.

Истакла је и да запослени у штрајку не траже повећање зарада, већ изједначавање - исту плату за исти рад. Шушковић каже да су спремни и на сљедећи корак и најавила могућност одустајања и од хитних предмета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана