Што прије реализовати обавезе договорене на самиту у Трсту

Срна
Што прије реализовати обавезе договорене на самиту у Трсту

Сарајево - Званичници земаља Балкана указали су на важност да што прије буду реализоване обавезе из Акционог плана за продубљивање економске интеграције у региону, договорене у јулу на Самиту у Трсту, те да треба покренути структурални дијалог између шест економија и приватног сектора.

Учесници неформалног састанка у албанском граду Драчу, гдје су били премијери земаља Западног Балкана и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, истакли су да ће реализација дефинисаних задатака из Акционог плана ојачати економије земаља региона и унаприједити земље кандидате за улазак у ЕУ.


Регионални економски простор на тај начин постаће атрактивнији за инвеститоре, биће обезбијеђена конкурентност на глобалном тржишту и побољшани извозни капацитети, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Учесници су нагласили и важност дигиталне трансформације друштва и економија регина да би постао пожељније мјесто за пословање и нове инвестиције.

На састанку је наглашено да је дигитална трансформација друштва предуслов за повећање ефикасности јавног сектора и побољшање укупних услова пословања и унапређења конкурентности, те бржег развоја и раста економије.

Учесници су изразили опредјељење за даље активности на путу европских интеграција, те нагласили да такве активности подразумијевају и јачање конкурентности Западног Балкана.

Учесници данашњег скупа најавили су да ће у наредном периоду бити организоване конференције на којима ће бити представљени озбиљни инвестициони пројекти регионалног карактера, за шта су сви исказали интерес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана