Штир: Ни хрватски војник ни НАТО не желе у директни сукоб са Русијом

Танјуг
Штир: Ни хрватски војник ни НАТО не желе у директни сукоб са Русијом

ЗАГРЕБ - Хрватски европарламентарац и некадашњи хрватски шеф дипломатије Давор Иво Штир на тему учешћа Хрватске у мисији НАТО, која је постала тачка више у спору Банских двора и Пантовчака, каже да је предсједник Републике Зоран Милановић пласирао лажну информацију да ће хрватски официри као подршка ићи у Украјину.

Штир сматра да је Милановић ту лаж пласирао зарад прикупљања политичких поена и истиче да то није тачно и да није у плану да се хрватски војници упућују у Украјину.

„Ни хрватски војник ни НАТО савез не жели да буде у директном сукобу са Русијом. Да, подржати Украјину, али Украјинци су ти који бране земљу, а савезници дају подршку“, рекао је Штир.

Лошим сматра то што се зарад прикупљања политичких поена у кампањи на коцку ставља и спољна политика и углед Хрватске.

 „Устав предвиђа да предсједник буде изнад страначких сукоба, моја највећа критика Милановићу је што се не понаша као предсједник, не ставља се изнад, него себе позиционира као шефа опозиције, тиме опонира влади, али узурпира и мјесто опозиције и није ни чудо то што је људи доживљавају као слабу јер је у сјенци Милановића”, рекао је Штир.

Коментаришући „план побједе“ украјинског предсједника Володимира Зеленског, Штир је истакао да је перспектива Украјине у чланство НАТО отворена, али да је најприје потребно завршити рат.

„Перспектива за чланство је отворена за Украјину, али прво треба завршити рат, а за то је потребно да Русија прихвати да више не напада Украјину. Рат би се могао сутра завршити да Владимир Путин то одлучи”, рекао је Штир.

Он је гостујући на загребачкој Н1 тв. рекао да је идеја довести руског предсједника Владимира Путина да дође до мира, а за то Украјина, како каже, мора имати што јачу позицију да би „Москви било јасно да војном силом неће те циљеве остварити”.

Подсјетио је да је руски главни циљ био у неколико дана заузети и вратити Украјину у оно што називају „руски свијет“.

„То се није догодило, али Русија и даље има тај циљ. Кад би одустала од тога, кад би видјела, а полако мислим да је јасно да то неће моћи остварити, да се створе услови за праве садржајне мировне преговоре”, казао је Штир коментаришући план Зеленског у пет тачака.

Штир сматра да су „кључеви тога у Москви“. „Они су покренули рат, они га могу и зауставити“, навео је.

Наглашава да Украјина треба бити у што бољој позицији што се настоји постићи континуираном западном помоћи и подршком.

,(Ноте: И ам унабле то еџпорт филес. Плеасе цопy тхе теџт абове.)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана