Стигли резултати налаза које је чекала цијела Хрватска

GS
Foto: 24sata

ЗАГРЕБ - Државни инспекторат Хрватске објавио је резултате узорака Römerquelle Emotion које је с нестрпљењем чекала цијела Хрватска након што је више особа у тој земљи потражило медицинску помоћ због сумње у тровање поменутим пићем.

Саопштење Инспектората преносимо у цијелости.

"Државни инспекторат, санитарна инспекција запримила је од Хрватског завода за јавно здравство испитни извјештај о контроли узорка Römerquelle Emotion, освјежавајуће безалкохолно газирано пиће природном минералном водом и окусом боровнице и нара 0,33 л , најбоље употријебити до; 31.3.2024./Л22Т04:39РГ који је узет у угоститељском објекту у Ријеци.

Узорак који је достављен на анализу анализиран је на пХ-вриједност, метале и металоиде, пестициде и адитиве.

Узорак који је пристигао на мјерење пХ-вриједности (киселост односно лужнатост водених отопина) налази се унутар вриједности препоручених за безалкохолна пића и сокове који се обично крећу у пХ-вриједности између 2,5 -3,5.

Из достављеног испитног извјештаја произлази да измјерена пХ-вриједност не би требала имати способност изазивања учинака нагризања са симптомима печења и боли у усној шупљини, једњаку и желуцу те отежаном гутању.

Резултати анализе на адитиве и пестициде у складну су с важећим прописима. Анализирани метали и металоиди не показују одступања у успоредби са максимално допуштеним концентрацијама у природној минералној води.

Санитарна инспекција Државног инспекторат, како што смо објавили, уз горе наведени узорак, на анализу је послала и један узорак Цоца цола, Оригинал тасте, Газирано освјежавајуће безалкохолно пиће, 500 мл, из самопослужног апарата те још два узорка Coca cola 2 л, Original taste и Zero из малопродајне трговине у Загребу. За наведене узорке Државни инспекторат још није запримио испитни извјештај Хрватског завода за јавно здравство.

Одмах по запримању испитног извјештаја Државни инспекторат о истом ће обавијестити јавност.

Напомињемо како се слиједом нових запримљених обавијести надлежних тијела воде инспекцијски поступци, проводи узорковање и подузимају законом приписане мјере."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана