Стигла документација, Хрватска почиње провјеру руске вакцине

Срна
Стигла документација, Хрватска почиње провјеру руске вакцине

ЗАГРЕБ - Из Русије је у Хрватску стигла документација за вакцину "спутњик ве", коју ће Влада сутра прослиједити Хрватској агенцији за лијекове и медицинске производе (ХАЛМЕД), када креће евалуација пристигле папирологије, сазнаје портал "Индекс".

- Хрватски регулатор треба да провјери да ли руска документација садржи све што је непходно како би се могла утврдити ефикасност и безбједност "спутњика V" - пише "Индекс".

Портал подсјећа да је министар здравства Вили Берош недавно затражио од Руса да, што је прије могуће, доставе документацију како би ХАЛМЕД, могао покренути поступак процјене те вакцине.

- Хрватска се још прије нешто више од мјесец дана почела окретати алтернативним изворима вакцинама, прије свега Русији и њиховом "спутњику C" - подсјећа "Индекс" уз напомену да су други произвођачи вакцина Хрватској више пута драстично смањили испоруку.

Након евалуације биће познато хоће ли Хрватска ићи у интервентни увоз "спутњика и", што је министар Берош више пута спомињао као опцију, или ће се чекати одобрење Европске агенције за лијекове (ЕМА).

У прилог могућности да Хрватска, ипак, прије одобрења ЕУ набави руску вакцину иде и писмо које је јуче, заједно са челницима пет европских земаља, потписао премијер Андреј Пленковић.

Услов за интервентни увоз руске вакцине је да на тржишту не постоје вакцине за исту индикацију, али "Индекс" наводи да таквих вакцина нема довољно, што би требао бити главни аргумент за зелено свјетло "спутњику ве" у Хрватску.

Према Закону о лијековима, ХАЛМЕД може дати сагласност за увоз неодобрене вакцине ако се ради о медицински оправданој потреби, ради заштите здравља људи.

Епидемиолози су дали приједлог за увоз од једног до два милиона доза руске вакцине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана