Стигао одговор ФБИ на молбу да помогну у расвјетљавњу убиства Јовановића

Танјуг
Foto: Мондо.ме

ПОДГОРИЦА - Предсједник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић саопштио је данас да је добио одговор од Федералног истражног бироа (ФБИ) на молбу Црне Горе да помогну у истрази убиства уредника листа "Дан" Душка Јовановића.

 Абазовић је истакао да би расвјетљење тог убиства отворило прозор за разрјешење многих других кривичних дјела у Црној Гори.

"Нама је било важно да овоме дамо међународни значај, то је злочин који је дефинисао многе друге токове у Цној Гори. Ми смо интернационализовали проблем, прихватили да су наши органи, по мом мишљењу, правили намјерне грешке и самим тим можемо да добијемо неопходну подршку или да нам покажу пут за рјешење овог случаја", рекао је премијер. 

Абазовић је средином јула од америчког државног секретара Ентонија Блинкена тражио помоћ ФБИ у рјешавању случаја убиства Душка Јовановића, који је убијен из аутоматског оружја маја 2004. у Подгорици, непосредно по изласку из редакције.

"Рад на овом случају највише усложњава проток времена, имајући у виду да је прошло 19 година од поменутог убиства, за које је до сада само једно лице осуђено за саучесништво у убиству и истрага, у циљу потпуног расветљавања злочина, још не показује резултат", наводи се у писму које је Абазовић упутио Блинкену.

За саучесништво у убиству Подгоричанин Дамир Мандић осуђен је на 19 година затвора.

Црногорско тужилаштво и полиција до данас нису утврдили ко је и због чега пуцао у Јовановића. Влада Здравка Кривокапића је маја 2021. године наложила нову истрагу о овом убиству.

Абазовић је упутио похвале за најновије акције Специјалног полицијског тима, на челу са Предрагом Шуковићем, а на питање да ли ће бити још таквих акција, одговорио је потврдно.

"Апсолутно. Очекујем да уђемо у велико финале", рекао је Абазовић, пренио је портал РТЦГ.

Он је казао да су ствари које су досад урадили СДТ, СПО и Управа полиције историјске за Црну Гору и да очекује „да у свим сегментима уђемо у велико финале".

На питање зашто никада није скинута ознака тајности са извјештаја о резултазима поступања безбједносног сектора током устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, Абазовић је рекао да у том извјештају ништа није спорно и спектакуларно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана