Штета од земљотреса у Двору процијењена на 1.503 објекта, 175 није за становање

Срна
Штета од земљотреса у Двору процијењена на 1.503 објекта, 175 није за становање

ДВОР - Штета од земљотреса на подручју општине Двор процијењена је на 1.503 објекта, од којих 175 нису за становање, рекао је Срни начелник општине Никола Арбутина.

“Црвену наљепницу /неусловни за становање/ има 175 објеката, жуту /може се боравити на властиту одговорност/ 412, док су остали објекти добили зелену наљепницу /оштећени су и потребна им је санација/”, појаснио је Арбутина.

Он је додао да су за процјену штете у овој општини пријављена 1.554 објекта и да статичари још нису прегледали оне за које на основу пријава грађана нису могли утврдити тачну адресу.

Арбутина је навео да су два мобилна тима од 19. до 26. марта радила на прикупљању захтјева за обнову објеката оштећених у земљотресу, а они који то нису могу да ураде посредством апликације или поштом.

Према његовим ријечима, рок за подношење захтјева за објекте који имају зелену наљепницу је до краја године, а за објекте са црвеном и жутом наљепницом до краја 2027.

Арбутина је напоменуо да је у Двору 40 породица смјештено у неки вид алтернативног смјештаја који је потребан за још 10 породица.

Он је рекао да је у Двору, због оштећења, потребно срушити девет објеката који представљају опасност, те да је за четири општина сачинила елаборат.

 Разоран земљотрес погодио је Хрватску 29. децембра прошле године, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак.

У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много лица је повријеђено, а материјална штета је огромна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана