Степинац планирао покатоличавање Срба

Агенције
Степинац планирао покатоличавање Срба

Загреб - Рехабилитација Алојзија Степинца представља почетак рехабилитације НДХ, а институције међународне заједнице су пред великим испитом и морале би бити забринуте за приједлог канонизације овог кардинала који долази из Хрватске, гдје се десетине хиљада људи поздрављају нацистичким поздравом.

Ово упозорава историчар Момчило Диклић и истиче да је хрватски кардинал Алојзије Степинац пројектант елиминације српског народа и да је у својим дневницима планирао покатоличавање Србије.

- Да је већа слобода и довољно радника, Србија би за 20 година била католичка - записао је Степинац у својим дневницима 3. јула 1934. године, који, према Диклићевим ријечима, никада нису објављени у цијелости, зато што се у њима пројектује нестанак српског народа.

Диклић наводи да је познато да је Алојзије Степинац водио дневник од маја 1934. до фебруара 1945. године, те да је, према информацијама људи који су имали прилике да виде његов дневник, више од 90 одсто текстова писао лично. Диклић истиче да је Степинац, послије аудијенције код краља Александра 1934. године, у својим дневницима планирао покатоличавање становништва и у Србији, те оцјењује да је данас процес покатоличавања довршен готово комплетно у западном региону Балканског полуострва.

- Степинац 3. јула 1940. године записује: "Најидеалније би било да се Срби врате вјери својих отаца, то јест, да пригну главу пред намјесником Христовим, светим оцем", односно папом - напомиње Диклић, објаснивши да Степинац сматра да је православље шизма, нешто што је скренуло са правог пута, а што су апсурдне ствари које се користе и данас.

Он напомиње да постоје документа која говоре и о Степинчевом прикривеном преузимању власти од НДХ, те додаје да је Степинац скривао код себе документацију, крваво усташко злато, те организовао усташко-крижарске организације. Степинчев двор је, додаје Диклић, био центар усташко-крижарских организација, а католички клер и часне сестре су помагали терористима који су извели низ атентата на представнике нове власти.

Диклић наводи да је Степинац "све живо уложио у покушај спасавања НДХ", па тако обавјештава папу и Ватикан да треба обавезно спасити НДХ, јер ће пропасти "нових 240.000 покатоличених". (Агенције)

Папа Фрањо зна све о Степинцу

Говорећи о канонизацији Алојзија Степинца, Диклић истиче да, независно од тога хоће ли Степинац бити проглашен свецем, Српска православна црква и српска држава треба да упознају свијет о томе ко је био Степинац. Он додаје да има довољно докумената по цијелом свијету о Степинцу.

- Не треба папи Фрањи то показивати, све то има. Бројна су документа, на десетине Хрвата је писало о улози Степинца и његових структура, на стотине Хрвата давало изјаве шта су радила Степинчева удружења, братства, били су познати кољачи - каже Диклић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана