Штела одшетао из загребачког суда прије изрицања пресуде

Срна
Штела одшетао из загребачког суда прије изрицања пресуде

Загреб - Осуђени ратни злочинац Винко Мартиновић Штела напустио је загребачки Жупанијски суд неколико минута прије него што је објављена пресуда којом је осуђен на седам година затвора због убиства Јасмине Ђукић 1996. године у Мостару, пише "Јутарњи лист".

У току је расписивање међународне потјернице за Мартиновићем зато што нема пријављено боравиште, нити пребивалиште у Хрватској, већ живи у Мостару и држављанин је БиХ.


Мартиновић је присуствовао јучерашњем суђењу све до његовог краја око 14.00 часова, када је вијеће којим је предсједавала судија Рахела Валентић објавило да је расправа закључена и да се вијеће повлачи на вијећање о пресуди.

Након десетоминутног вијећања судија је обавијестила правосудну полицију да дође на објаву пресуде, јер је Мартиновићу требало да буде одређен истражни затвор, али је оптужени неколико минута раније напустио суд.

"Јутарњи пише" да полицајци не би смјели да зауставе Мартиновића да су га случајно ухватили док напушта суд, јер за то није постојала законска основа.

Према хрватским законима, оптужени не мора да присуствује објави пресуде, а будући да против Мартиновића није одређен истражни затвор, нису га могли лишити слободе.

Да би Мартиновићу био одређен истражни затвор, суд мора да изда рјешење, а то тек може да уради када му објави пресуду од пет или више година затвора.

У тренутку када је напустио зграду суда, Мартиновића више није смијела да ухапси ни судска полиција, док га припадници Министарства унутрашњих послова Хрватске могу ухапсити тек након што суд за њиме распише потјерницу, а ријеч је о поступку који траје по неколико часова.

Ако је Мартиновић одлучио да оде у БиХ, према закону, има довољно времена да пређе границу док на снагу ступи неки акт који би у томе могао да га спријечи.

БиХ не може Хрватској да изручи Мартиновића, који има држављанство БиХ.

Правне посљедице јучерашње пресуде Мартиновић би могао да осјети тек за коју годину, уз услов да је потврди Врховни суд.

Хрватска тада може да затражи од БиХ да Мартиновић у тој земљи одслужи казну.

Пресуда Мартиновићу због убиства у Мостару из 1996. године четврта је неправоснажна пресуда донесена у том поступку који траје већ двије деценије.

Мартиновић је прво био осуђен на осам година затвора, међутим пресуда је укинута. На другом суђењу је ослобођен, да би затим био изручен у Хаг, гдје је био осуђен на 18 година затвора, а 2012. је пуштен из затвора.

Усљедило је треће поновљено суђење на којем је Мартиновић поновно ослобођен, али је и ту пресуду укинуо Врховни суд, наложивши четврто суђење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана