Стејт департмент: У Хрватској расте говор мржње према Србима

Агенције
Стејт департмент: У Хрватској расте говор мржње према Србима

Загреб - Социјална дискриминација, насиље према припадницима етничких мањина, женама и дјеци, као и корупција највећи су проблеми у кршењу људских права у Хрватској, наводи амерички Стејт департмент.

У извјештају за 2016. годину стоји да је "порастао број пријава дискриминације и говора мржње према Србима", преноси Хина.

Наводи се да је и даље је проблем враћање имовине Српској православној цркви и Координацији јеврејских општина у Хрватској.

"Враћања имовине јеврејској заједници није било од 2014. године, иако постоји неколико таквих захтјева", оцијенио је Стејт департмент.

У сегменту медијских слобода у извјештају за 2016. годину спомиње се напад на новинара Анту Томића, притисак владе на рад Савјета за електронске медије.

Спомиње се да је тада новоизабрани потпредсједник Сабора Иван Тепеш предводио марш између пет до седам хиљада људи у Загребу против одлуке Савјета за електронске медије да на три дана прекине емитовање телевизије "З1" због говора мржње против Срба.

"Неки од демонстраната салутирали су усташким поздравом", наводи се.

Стејт департмент наводи да је "представник за медије у ОЕБС- у извјештају након посјете Хрватској написао 'да ниједан високи политичар из владајуће коалиције није осудио јасан покушај - темељен на сировој етнополитици - узнемиравања и застрашивања независног регулаторног тијела за медије'''.

У контексту антисемитизма спомиње се фудбалска утакмица између Хрватске и Израела на којој су се извикивали усташки поздрави, као и одлука јеврејских општина да бојкотују званичну комеморацију у Јасеновцу из незадовољства према владином умањивању злочина усташког режима.

О дискриминацији по националној и вјерској основи спомиње се дискриминација према Србима и Ромима.

"Број пријава дискриминације и говора мржње према Србима нарастао је", пише у извјештају.

Наводи се да је дискриминација према Ромима и социјално искључење Рома и даље проблем у Хрватској гдје влада низом мјера потиче њихово запошљавање, школовање и стамбено збрињавање.

У извјештају се наводи да је хрватска влада је предузела важне кораке у циљу кривичног и кажњавања појединаца који крше људска права.

"Први пут у модерној историји извјештај омбудсмана (за 2015. годину) одбачен је на темељу садржаја", наводи Стејт департмент и додаје да је тај извјештај садржао случајеве говора мржње, кршења права мањина и ограничења медијских слобода.

Претрпани затвори, спорост правосуђа, неријешена питања враћања имовине, политичко уплитање владе у рад агенција за људска права, нека су од подручја на која се упозорава за 2016. у Хрватској.

Наводи се да забринутост у ефикасност хрватског правосуђа и право на доступност правде буди 520.000 неријешених случајева на домаћим судовима.

Антисемитизам, неконзистентно процесуирање нападача на припаднике ЛГБТ заједнице, дискриминација при запошљавању по роду, полној оријентацији, према особама с инвалидитетом, кршења права радника, међу којима је неисплаћивање плата, подручја су која Стејт департмент такође издваја као проблематична у подручју људских права у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана