Стејт департмент: Случајеви насиља над мањинама и профашистички инциденти у Хрватској

Срна
Стејт департмент: Случајеви насиља над мањинама и профашистички инциденти у Хрватској

Загреб - Социјална дискриминација и случајеви насиља према етничким мањинама, женама и ЛГБТ заједници, те корупција у власти највећи су проблем при поштивању људских права у Хрватској, наводи амерички Стејт департмент.

У извјештају за 2015. годину наводи се да је било случајева дискриминације према етничким Србима и Ромима.

Стејт департмент истиче случај са увођењем ћирилице у Вуковару, што је изазвало протесте, али се напомиње да је Влада "чврсто бранила постављање ћириличних натписа, како је предвиђено законом".

Забиљежено је неколико случајева антисемитизма у Хрватској. Као примјер, Стејт департмент наводи исцртавање "свастике" на Пољуду, на утакмици Хрватске и Италије.

Наводи се да су предсједник Колинда Грабар Китаровић и тадашњи премијер Зоран Милановић осудили инцидент, али и да кривац још није пронађен.

Као проблеми Хрватске наведени су спорост правосуђа, неријешено питање реституције имовине, антисемитизам, те, како се оцјењује, "изоловани случајеви исказивања профашистичких осјећања", као и кријумчарење људима.

Влада Хрватске, пројењује се у извјештају, поштује забрану дискриминације засноване на раси, полу, вјери, политичкој опцији, националном или друштвеном поријеклу, сексуалној или родној оријентацији, старости, социјалном статусу и обољелима од незаразних болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана