Стефан Ђукић за “Глас Српске: Ђукановићева прича више не пије воде

Вељко Зељковић
Стефан Ђукић за “Глас Српске: Ђукановићева прича више не пије воде

Упоређујући Србе из Црне Горе са онима које је хрватска власт протјерала 1995. у акцији “Олуја”, предсједник Црне Горе и лидер ДПС-а Мило Ђукановић покушава поново једном ружном и запаљивом реториком да подијели грађане и додатно дестабилизује политичке прилике унутар Црне Горе, у времену када рејтинг ДПС-а никада није био нижи.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” политички аналитичар и професор са Филозофског факултета у Бару Стефан Ђукић, осврћући се на ауторски текст Ђукановића у којем он позива грађане да гласају за оне који неће издати Црну Гору, наводећи како “лидери српских странака у Црној Гори своју политичку борбу воде на погубној платформи, коју су Срби у Хрватској најбоље апсолвирали 1995”.

- Овакве и сличне изјаве Ђукановића нису ништа ново. Нажалост, он врло често користи оваква ружна поређења, што као предсједник свих грађана никако не би смио - каже Ђукић.

ГЛАС: Да ли он на овај начин, одржавањем сталних политичких тензија у ствари покушава да скрене пажњу са неких других битнијих ствари, попут борбе против корупције, криминала...

ЂУКИЋ: То је стандардна прича, не само у Црној Гори, већ и у другим земљама у региону. Ипак, треба имати у виду да је политички рејтинг ДПС-а у драстичном паду те на овакве и сличне изјаве Ђукановића треба гледати у том контексту - као на његов посљедњи покушај да привуче дио бирачког тијела, јер предсједнички избори су током наредне године, а републички се могу догодити у било ком тренутку. Свјестан је он тог пада рејтинга те и сада покушава створити утисак да је ДПС једина партија која се бори за националне интересе Црне Горе и Црногораца. Али, та прича више не пролази.

ГЛАС: Да ли је он због тога покренуо и ову причу о потписивању Темељног уговора са СПЦ, тражећи опозив садашње Владе?

ЂУКИЋ: Мислим да постоје два аспекта приче о потписивању Темељног уговора са СПЦ. Први, да је премијер Дритан Абазовић свјесно убрзао тај процес, да би коначно била стављена тачка на ово питање, да се са СПЦ и њеним положајем у Црној Гори више не може политички манипулисати, поготово када дође до нових избора. Желио је да избије ту карту из руку оних који стално покушавају радикализовати политичке односе и стварати националне подјеле. Убијеђен сам да је и Ђукановић свјестан да не може више ништа урадити када је ријеч о том питању те да та тема, коју је некада користио да би Црну Гору “одбранио” од СПЦ, не пије више воде у црногорској јавности.

ГЛАС: За 19. август заказана је сједница црногорског парламента на којој ће се посланици изјаснити о приједлогу ДПС-а за изгласавање неповјерења Влади Дритана Абазовића. Какав епилог очекујете? Многи сматрају да он нема довољно руку за то, шта након тога?

ЂУКИЋ: Шта након тога је кључна реченица. Ко год би гласао против ове Владе, не би нимало погријешио. И нико му не би ни замјерио, јер она није плод легитимне политичке воље грађана. УРА и ДПС су злоупотријебили изборну вољу својих гласача, правећи неприродни политички пакт. Шта даље било је питање и када се рушила Влада Здравка Кривокапића, која је такође била лоша. Шта ће се сада десити, да ли ће се ићи на ванредне изборе или ће се правити нова Влада у којој ће ДПС имати далеко више мјеста? Или неко други... Нисам сигуран да политички лидери гледају десет потеза унапријед. Не постоји план “Б” или “Ц”, већ се потези вуку стихијски. Сумњам у далековидост овдашњих лидера те је самим тим незахвално износити и прогнозе како би се ова нова политичка заврзлама могла ријешити. Абазовић и ДФ већ сарађују на одређени начин. И политика ДФ-а је према овој Влади много блажа и суздржанија од оне која је вођена у вријеме Здравка Кривокапића. Веће је питање како ће се Демократе понашати, шта они желе и планирају.

Добитници и губитници

ГЛАС: ДПС је доживио велики пад рејтинга, ко је из ове ситуације, а од 2020. доживио највећи раст подршке?

ЂУКИЋ: Према анкетама које су спроведене, говоре да је то Покрет Европа сад. Они тренутно имају подршку између 10 и 13 одсто, што је огроман успјех, јер се ради о тек формираној странци. Мислим да је у читавој овој причи највећи добитник у ствари црногорски грађанин, који у будућности више неће морати да има неку монолитну власт. Сви сањају и прижељкују стабилну и демократску власт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана