Стано: Приштина и Београд да се уздрже од једностраних потеза

Танјуг
Стано: Приштина и Београд да се уздрже од једностраних потеза

БРИСЕЛ - Поводом апликације приштинских привремених институција за чланство у Савјету Европе, портпарол ЕУ, Петер Стано, позвао је данас Приштину, али и Београд, да се уздрже од "једностраних потеза и реторике" који могу допринијети подизању тензија и успорити пут нормализације међусобних односа.

"ЕУ обично не коментарише процесе који се одвијају пред другим организацијама, што је Савјет Европе. ЕУ није ни чланица Савјета Европе. Оно што можемо рећи јесте да позовемо обе стране да се уздрже и спријече потезе и реторику који су једнострани и могу допринјети повећању тензија и загадити атмосферу неопходну за пут ка нормализацији међусобних односа", поручио је Стано.

Упитан да прокоментарише потез Приштине која је поднијела апликацију за чланству у Савјету Европе, али и оштру реакцију Београда на то, Стано подсјећа да су помирење, добросусједски односи и регионална сарадња важни са процес приступања као и за дијалог Београда и Приштине.

"Наша порука остаје иста. ЕУ, њене институције и земље чланице, позивају обе стране да се уздрже од реторике и акција које доприносе подизању тензија. Очекујемо да ураде све што могу како би се конструктивно ангажовали на дијалогу и ријешили сва отворена питања. То би било на добробит народа Србије и Косова и водило би до коначног правнообавезујућег договора о нормализацији односа", закључио је Стано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана