Стандард: Хрватска ментално у рату

Танјуг
Стандард: Хрватска ментално у рату

Беч -- Хрватско друштво се још увијек ментално налази у рату, оцјењује бечки дневник “Стандард” поводом инцидената у вези ћирилићних натписа у Вуковару.

Проблем није што припадници жртава ратних злочина или ратни ветерани имају потешкоће са сјећањима, већ што не постоји консензус свих елита да сјећања морају бити раздвојена од људских права и да политика идентитета хрватских држављана не смије више да се води преко разграничења против Срба, додаје лист.

Бура око ћириличних натписа, према „Стандарду” је унутрашњо-политички фијаско далекосежних посљедица.

Све док су елите амбивалетне и сваке године славе поновно освајање Крајине, које је везано за бјекство десетине хиљада Срба, или се бивши генерал и некадашњи пљачкаш банака Анте Готовина слави као светац, становништво може бити збуњено, констатује „Стандард”.

Лист уједно указује да је нова, јако позитивна реторика владе у Београду допринијела подстицају процесу помирења, који личи на њемачко-француску иницијативу, те наглашава да се на ту нову еру може ослонити само ако она буде примијењена на свим нивоима.

У шовиништичком насиљу у понедјељак демонстранти су се у Вуковару сукобили са полицијом и поразбијали на јавним установама тек постављене плоче са латинично-ћириличким натписима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана