Стандард: ЕУ затвара балканску руту

Агенције
Стандард: ЕУ затвара балканску руту

Беч - На самиту ЕУ у понедjељак за највиши приоритет Уније треба да буде проглашена одлука о затварању илегалног тока избjеглица балканском рутом ка Њемачкој.

То произлази из документа у који је увид имао аустријски лист "Стандард".

Како је објављено на сајту листа, Атина би морала одмах да обезбједи 50.000 мјеста за потенцијалне азиланте, а заузврат Грчка ће добити "сву" помоћ ЕУ. Такође, мигранти који немају никакве изгледе да добију азил, биће одмах депортовани у Турску.

Према писању листа, самит Европске уније у понедјељак са турским премијером Ахметом Давутоглуом, а затим и састанак шефова влада и држава двадесетосморице без турског премијера, могао би да донесе драматичан заокрет у досадашњој политици поступања ЕУ у избјегличкој кризи.

То, како наводи Стандард, прозлази из за сада још тајног нацрта документа, у који је лист имао увид, а који је још увијек предмет усаглашавања влада чланица ЕУ.

У том документу, како наводи лист, "буквално" пише: "Нерегуларни доток миграната дуж балканске руте се завршава. Та рута је од сада затворена".

Дипломатски кругови у Бриселу тврде да, упркос фином усаглашавању, у основи одлуке ништа неће бити мијењано, пише аустријски лист.

Једна од кључних ствари у документу је да ће Турска убудуће конструктивно сарађивати у контроли спољних граница ЕУ, и да ће прихватити да у њу буду враћени мигранти који немају право на азил.

Планиран је и посебни споразум о репатријацији са Турском, који би требало да ступи на снагу од 1. јуна. Заузврат, биће убрзан и акциони план Турске са ЕУ, а Унија ће се обавезати и да започне са директном релокацијом сријских избјеглица из Турске у земље чланице.

Што се тиче мјера на територији саме ЕУ, и рјешавања питања колона избјеглица које ће бити блокиране затварањем балканске руте, Уније се обавезује да ће пружити Грчкој сву расположиву помоћ, укључујући и значајну финансијску, као и да ће упутити службенике заједничке граничне агенције ЕУ, Фронтекса, на границе Грчке са Македонијом и Албанијом.

Предвиђена је и активнија улога европске полицијске организације Еуропол у борби против кријумчара људи, пише Стандард.

Лидери ЕУ се надају да ће ускоро прорадити и програм релокације избјеглица у земље чланице, а у документу се наводи и могућност да земље добровољно прихвате и више избјеглица него што им је планом релокације додјељено, углавном како би се ублажио терет Грчке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана