Штаб: Милановићу, рат није готов

Танјуг
Штаб: Милановићу, рат није готов

Вуковар -- И одржан протест без инцидента против двојезичних плоча у Вуковару. У Штабу за одбрану Вуковара кажу да ће се протести наставити све док је ћирилице на плочама.

Учесници протеста су ново окупљање на истом мјесту најавили за сутра ујутро.

Они су саопштили да до сада постављене плоче неће насилно скидати. Иначе, од планиране 23, постављен је тек мањи дио двојезичних плоча, а и неке од њих су разлупане чекићем.

Плоче се сада налазе на згради вуковарске полиције, пореске управе, на згради ХЗЗО- и ХЗМО-а, на згради Царине и граничног прелаза, на Центру за социјалну помоћ, као и на згради Државне управе и Државног инспектората, наводи хрватски Т-портал.

Шеф Штаба за одбрану Вуковара Томислав Јосић, у протестној шетњи, која је почела у 10, коментарисао је изјаву премијера Хрватске Зорана Милановића да је рат готов.

“Поручујемо му да рат у Вуковару није готов све док мајке убијене дјеце траже своје синове, а њихови крвници шетају слободно Вуковаром”, рекао је он, а преноси хрватски портал 24 сата.

Учесници данашњег протеста су се окупили у 10 сати на Тргу Републике Хрватске, одакле је колона, у којој је око 500 људи, кренула према дијелу града Митница, гдје се налази споменик погинулим бранитељима. Они су прошли без инцидената поред зграде полиције на којој су постављене двојезичне плоче, а коју је чувало педесетак полицајаца.

Колона је притом свечано поздравила хрватску полицију, војничким поздравом домовини, успут пјевајући патриотске и вјерске пејсме. Колону су током шетње подржали и грађани који су нослили велику заставу Хрватске на којој пише “Вуковар 1991.” и транспаренте са натписом “Милановићу, ово су шовинисти”.

Подсјетимо, протести су почели у понедјељак ујутро након постављања првих двојезичних плоча, које су демонстранти током дана успјели да уклоне упркос полицијском обезбјеђењу, при чему су четири полицајца и два демонстранта повређена, а више особа је приведено.

Градоначелник Вуковара Жељко Само сматра да иза немира стоји ХДЗ, односно покушај да изазове немире по целој Хрватској и дестабилизује владу како би та странка што прије дошла на власт, преносе хрватски медији.

Хравтске власти осудиле су насилне протесте у Вуковару, а хрватски предсједник Иво Јосиповић, који данас борави у Црној Гори, апеловао је на мир и ред, додавши да свако има право на мирне протесте, али да се Устав и закони морају поштовати.

Протест је настављен у уторак, али за разлику од претходног дана када су плоче разбијене чекићима, протекао је мирно. Демонстранти, којима су се придружили и грађани других градова у Хрватској, обилазили су двојезичне плоче извикујући пароле испред сваке од њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана