Шта улазак у НАТО значи за Црну Гору

Агенције
Шта улазак у НАТО значи за Црну Гору

Амерички предсједник Доналд Трамп потписао је Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у.

Да би и званично Црна Гора постала 29. чланица Сјеверноатланске алијансе остало је да процедуру заврше Холандија и Шпанија.

Застава НАТО-а на дан Сјеверноалтанске алијансе подигнута је и у Подгорици прије недјељу дана. Црна Гора се послије Трамповог потписа налази на корак од циља постављеног 2006. и пуноправног чланства. Чланство Црне Горе као 29. чланице Алијансе требало би да буде потврђено на самиту крајем маја у Бриселу.

"Видјели смо и резултат гласања у америчком Сенату, 97 гласова од 100. За гласање то је висока сагласност двије кључне партије. Сам потпис предсједника Трампа је логичан след догађаја без неке велике неизвјесности", сматра Златко Вујовић са ФПН у Подгорици

Чланство у НАТО-у ће, како наводи Владан Живуловић из Алтанског савјета, представљати напредак за Црну Гору, од безбједносног до финансијског аспекта.
Пријемом Црне Горе ван Сјеверноатланске алијансе из региона су остале Србија, Македонија и Босна Херцеговина.

"Кроз цијелу историју борби Истока и Запада траје борба за ову територију и за то ко ће да контролише ову територију. Тако да ако нисте на некој страни, рецимо као ми неутрални, увијек постоји могућност сукоба за утицај на овој територији и то ће увијек трајати овде док год се Србија не определи за једну или за другу страну, док год будемо у средини имаћемо тај проблем", каже Живуловић.

На другој страни, црногорска опозиција не одустаје од захтјева да се о пријему у НАТО изјасне грађани на референдуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана