Шта је показала прва ТВ дебата кандидата за предсједника Црне Горе

Танјуг
Шта је показала прва ТВ дебата кандидата за предсједника Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Прва дебата кандидата за предсједника Црне Горе одржана је синоћ на Јавном сервису РТЦГ, а у дебати су учествовали актуелни предсједник Мило Ђукановић, кандидати Покрета Европа сад, Демократског фронта, Уједињене Црне Горе, Демократа и Социјалдемокртаске партије Јаков Милатовић, Андрија Мандић, Горан Даниловић, Алекса Бечић и Драгиња Вуксановић Станковић.

Кандидати су се у одговорима сагласили да је Црној Гори неопходан дијалог.

Ђукановић је истакао да је нападнут, како је рекао, грађански карактер државе, и поручио да су предсједнички избори заправо избори за будућност Црне Горе.

-Најважнији приоритети моје политике биће успјешно окончање пута Црне Горе ка европском систему вриједности и посљедично европски животни стандард грађана Црне Горе. То претходно подразумијева учвршћивање стабилности у Црној Гори и успјешну одбрану највреднијих тековина савремене Црне Горе, грађански карактер државе и обнову економског амбијента - рекао је Ђукановић.

Милатовић је истакао да је увјерен да ће он бити побједник избора.

-Бићу предсједник свих грађана и грађанки Црне Горе, што до сада није био случај. Желим и бићу предсједник свих – истакао је.

Навео је да ће трасирати пут земље у Европску унију и то не про форме, већ зато што у то вјерује и што стоји иза тог система вриједности.

-Генерисаћу и морални и друштвени опоравак Црне Горе. Није нормално красти и давати послове тајкунима и пријатељима, нормално је учити, радити и трудити се и за то стварати успјех - обећао је Милатовић.

Мандић је навео да није непријатељ Ђукановића и да му је главни приоритет да Црну Гору стави на пут помирења.

-Ова земља је продисала од 2020. Сада треба да се сви помиримо. Имамо два циља: први је броба против корупције и организованог криминала, цијела земља е од тога обољела, а други циљ је да сви народи, независно да ли Срби, Албанци, Бошњаци, Црну Гору доживљавају као своју земљу и да је воле. Да би то могли да урадимо, неопходно је да свима пружимо руку и ја пружам руку свим грађанима - поручио је Мандић.

Даниловић је оцијенио да ствари треба поставити у корист народа који живе у тој земљи, али је поручио да би промијенио Устав.

Истакао је да жели да он буде потпуно другачији од онога што се дешавало у минулих 26 година, када је Црна Гора имала само два предсједника – Мила Ђукановића и Филипа Вујановића, „који је често мијењао Ђукановића јер је он имао важније послове“.

-Не желим народу који ме бира и који ме неће бирати да показујем зубе, а странцима да савијам кичму. Желим да промијеним то правило, да пред странцима чувам додстојанство, а према народу да не будем вођа и господар. Мислим да људи то разумију и да на крају свих ових прича и ужаса кроз које смо прошли то и заслужују - рекао је.

Бечић је оцијенио да са њим сви знају на чему су.

-Говоримо о потреби моралне обнове, помирења друштва, јачању грађанског карактера, убрзања европских интеграција… Приоритет је да актуелни предсједник то више не буде, што је извјесно, будући да је та политика прошлости у претходних 30 мјесеци доживјела 20 пораза у различитим изборним процесима - навео је Бечић.

Истакао је да будући предсједник мора имати разумијевање и солидарност, као и људски однос према свим грађанима, као и да Црној Гори није потребан само предсједник, већ предсједник са карактером.

Вуксановић је оцијенила да жена треба да буде предсједница Црне Горе, јер су се, како је рекла, мушкарци показали.

-'Многи политичари су заборавили на потребе обичних грађана, трудићу се да радим на јачању положаја жена, ЛГБТ популације, трудићу се да дјелујем на сузбијању вршњачког и породичног насиља, побољшање живота особа са инвалидитетом и свих категорија које заиста заслужују боље услове за живот - рекла је Вуксановић.

Додала је да са поносом истиче одлуку Црне Горе за улазак у НАТО, "посебно од момента када је започела руска агресија на Украјину" и да ће посебно посветити пажњу јачању и очувању партнерства са Алијансом'.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана