Шта је Мицотакис поручио Давковој након што је рекла само Македонија

Танјуг
Шта је Мицотакис поручио Давковој након што је рекла само Македонија

АТИНА - Грчки премијер Киријакос Мицотакис изјавио је, поводом тога што нова предсједница Сјеверне Македоније Гордана Сиљановска Давкова приликом полагања заклетве није изговорила реч “Сјеверна” која је саставни дио уставног назива те државе, да је њен “провокативни избор” да прекрши званични текст своје заклетве и да своју земљу назове другим именом незаконит и недозвољен.

Мицотакис је на мрежи Икс написао да је Сиљановска Давкова тиме прекршила Преспански споразум и устав своје државе и одбацио, како је навео, “манипулације” попут оних којима је Сиљановска почела свој мандат.

Он је позвао Сиљановску Давкову да се врати својим законским обавезама и понашању које произилази из њене улоге.

-Категорички изјављујемо да нећемо прихватити сличне лапсусе. И понављамо да сваки напредак у билатералним односима, као и сваки корак Скопља ка Европи, зависи од искреног поштовања договора. Од правилне употребе уставног назива сусједне државе. И, наравно, од избјегавања изазова - навео је Мицотакис.

Министарство спољних послова Грчке оцијенило је јуче да је приликом полагања заклетве Сиљановске Давкове, која није изговорила пуно име државе већ само ријеч “Македонија”, дошло до флагрантног кршења Преспанског споразума, од којег, како упозорава, зависе и билатерални односи Атине и Скопља. Сиљановска Давкова је јуче положила свечану заклетву и том приликом није изговорила ријеч “Сјеверна” која је саставни део уставног назива те државе, упркос томе што се у тексту заклетве, који је прочитао одлазећи предсједник Собрања Јован Митрески, позивајући Сиљановску да понови, држава помиње као Сјеверна Македонија.

Амбасадорка Грчке је након тога напустила Собрање у знак протеста, пренијели су грчки медији.

Скопље и Атина потписали су Преспански споразум 2018. године, чиме је окончан 27-годишњи спор око имена Македоније. Охридским споразумом је Македонија промијенила име у Република Северна Македонија, а Грчка, заузврат, није спречавала улазак те државе у НАТО. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана