Шта је Хрватској донијела ЕУ?

Агенције
Шта је Хрватској донијела ЕУ?

У шест година откако је Хрватска постала чланица Европске уније, смањио се број људи у земљи. Нема најсвјежијих података али они задњи од прошле године са Државног завода за статистику говоре како је број системски падао.

Хрватској улазак у ЕУ није штетио, а колико је користио зависи од тога који се параметри гледају, каже економски стручњак Жељко Ловринчевић за “24сата”.

“У почетку смо имали слабе користи од ЕУ јер смо у њу ушли с кризом која нас је дубоко погодила. Но зато у задње вријеме биљежимо значајније помаке. Хрватска је тренутно земља која користи највише европских средстава када су у питању јавне инвестиције. Ријеч је о чак 80 одсто. Да нема тих средстава из фондова, не би ни био јавних инвестиција, а тиме ни раста”, сматра Ловринчевић.

Оно у чему ЕУ никако није помогла, а на чему се самостално треба радити јесте правосуђе и сузбијање корупције.

“Ту смо потпуно заказали. Рекао бих да је у тим подручјима стање горе него ли је било прије уласка у ЕУ. Зато нам цвјета туризам”, додаје економиста. Истиче да је Хрватска успјела смањити незапосленост али је зато ушла други екстрем.

“Наш проблем није толико исељавање јер је очекивано да се отварањем тржишта људи покрену и раде у другим земљама. Проблем је што нам не усељава квалитетна радна снага”, закључио је.

Боље него прије, али недовољно 

У шест година откако је Хрватска постала дио европске породице, смањио се број људи у земљи. Нема најсвјежијих података али прошлогодишњи подаци Државног завода за статистику говоре како је број системски падао. 

Према задњим подацима Хрватска има 4,1 милиона становника али та бројка је и мања. 

БДП, плате, пензије, туризам системски расту, али зато број дјеце рођених опада, а без дјеце, односно људи, раст других параметара је бесмислен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана