Шта је Холбрук рекао Туђману 1995?

Танјуг
Шта је Холбрук рекао Туђману 1995?

Загреб - У једном стенограму са расправе по тужбама Србије и Хрватске за генцид наводи се и да је Ричард Холбрук упозорио Туђмана да не дијели БиХ са Милошевићем.

Тај документ је постао доступан када је завршена расправа пред Међународним судом правде у Хагу, а он, како пише Јутарњи лист, датира из 1995. Разговор Холбрука и Фрање Туђмана је, према стенограму, вођен у Загребу 18. августа 1995, десет дана након завршетка хрватске војно-полицијске акције "Олуја".

Тадашњи помоћник америчког државног секретара Холбрук је тада кренуо у дипломатску офанзиву која ће, подсјећа се, резултирати потписивањем Дејтонског мировног споразума, којим је окончан рат у БиХ. Разговору Холбрука и Туђмана присуствовали су генерал Весли Кларк и тадашњи амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт.

Наводи се да је Холбрук на разговор са Туђманом дошао из Београда, након разговора са Милошевићем који му је, како се наводи, рекао да је спреман на преговоре и да признаје да је источна Славонија дио Хрватске, али да то не може и јавно да каже.

Холбрук је стога у Загреб дошао да наговори Туђмана да не предузима војну акцију у источној Славонији и тражи да се ту одржи статус кво док не буду ријешене ствари у БиХ. Разговор је вођен непосредно прије него што је ХВ заједно с ХВО-ом и Армијом БиХ кренула у војне операције према Бањалуци, када је, како се наводи, војни пораз Србе натјерао за преговарачки сто.

Наводи се и да, када је Туђман говорио о хрватско-српском договору, кренуо од 1918. и казао да је Југославија била у кризи откако је основана, а потом прелази на питање Бановине из 1939. и подјеле БиХ.

Обрађајући се својим саговорницима Туђман је поменуо мапу NATO-а и ЕУ из 1990. и 1993. године, на шта му је Кларк рекао да се не сjећа такве мапе, као и да NATO нема никакав стратешки концепт те врсте. У разговор се умjешао Холбрук који је рекао: "Молим вас, јесам ли добро схватио о којој карти је ријеч? (..) Рекли сте да карта (салвета) коју су објавиле лондонске новине не приказује ваше виђење Босне и Херцеговине и да оно што сте нацртали Ешдауну није нешто што ви лично подржавате".

Одговоривши потврдно, Туђман је рекао да подржава Хенрија Кисинџера који је говорио да, ако се није успјело у спашавању Југославије, не може бити сачувана ни БиХ.

Констатујући да је Кисинџер имао пуно лијепих идеја, али да је он износио своје личне ставове, Холбрук је рекао: "Он није глуп, али говори само у своје име. Хтио бих то сасвим разјаснити, да буде сасвим јасно да ви и Милошевић нећете дијелити Босну. То је веома важно. Морате бити у стању да Клинтону кажете, врло јасно, да дијелите америчко виђење регије која укључује Босну као посебну државу".

У разговор се укључио и Галбрајт који је, обраћајући се Туђману, рекао да је одговор врло јасан и да САД никада неће учествовати у подјели Босне "ни под којим условима".

А када је ријеч о источној Славонији и Милошевићу, Холбрук је инсистирао: "Рекли сте да се ништа неће догодити у источној Славонији у идући неколико мјесеци, али након истека мандата UNCRO-у могли бисте да предузмете акцију", на шта је Туђман одговорио: "Ако не буде напретка у преговорима".

На крају разговора Холбрук је Туђмана у опширном излагању подсjетио на догађаје који су претходили том тренутку, а онда му је рекао: ""Али, господине предсjедниче, не могу да направим искорак и у источној Славонији и у БиХ истовремено. Успут буди речено, примjетили сте да нисам спомињао суздржаност у Ливањском пољу, нисам спомињао суздржаност у западној Босни, гдjе су федералне јединице биле активне. То је друга димензија. Али повлачим врло, врло строгу линију према источној Славонији. Што више нам понудите сада, што више флексибилности, суздржаности и лидерства покажете свијету, то ће брже Хрватска постати део западне Европе. А тамо припадате".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана