Шта чека Црну Гору послије пада Кривокапићеве владе

ГС
Шта чека Црну Гору послије пада Кривокапићеве владе

ПОДГОРИЦА - У Црној Гори су послије пада кабинета Здравка Кривокапића почеле консултације о новој влади. У тим комбинацијама, помно се прати улога опозиционог ДПС-а, уз чију помоћ је коалиција Црно на бијело имала потребну већину за изгласавање неповјерења.

Рок за формирање нове владе није предвиђен законом, али би, ако се политичари договоре, могао да буде 30 дана. Ако не буде договора, предстоје ванредни избори.

Владу коју је водио Здравко Кривокапић, а којој је јуче изгласано неповјерење, назвали су и историјском, експертском, транзиционом и најзад – нефункционалном. Она која треба да је замијени најављује се као мањинска или техничка. Преговори око њеног мандатара и састава осликавају све изазове црногорске политичке кризе, преноси РТС.

И док једни ове промјене доживљавају као приближавање ДПС-а старој позицији у структури власти, из коалиције која је управо уз помоћ ДПС-а оборила владу, поручују да нема мјеста слављу.

-Никаква ово њихова побједа није, ово је побједа групације људи који су се зарекли да ће да покушају свом снагом своје моћи да инсталирају принципе европских модерних цивилизацијских стандарда и квалитета- тврди  посланик коалиције Црно на бијело Срђан Павићевић.

Из Социјалистичке народне партије, која припада парламентарној већини, подсјећају да су јуче на гласању били уздржани, јер нису хтјели да буду на истој страни са ДПС-ом.

-Ништа овој влади нисмо направили лоше, влада је исцрпла саму себе, влада је срушена од саме себе. Дакле, они које је Кривокапић изабрао покренули су иницијативу и овој је влади крај - истиче Владимир Јоковић из СНП-а.

Коалиција Црно на бијело је најавила да са парламентарном већином одмах почиње разговоре, а шеф њиховог посланичког клуба да лично сматра да нови мандатар треба да буде Дритан Абазовић.

Демократе чекају чврсте гаранције да у влади неће бити ДПС-а, а у Демократском фронту кажу да су спремни за преговоре са својим колегама из парламентарне већине и да их има довољно за формирање нове владе.

-Ја заиста сумњам, или су макар минималне шансе да се ДПС на било који начин умијеша у будућу власт. Демократски фронт нема апсолутно никаквог разлога да не би требало да може да заузме оно што му припада у тој будућој влади - каже Славен Радуновић из Демократског фронта.

Закон

Што се тиче законских оквира, Уставом Црне Горе нису предвиђени рокови у оквиру којих би предсједник државе морао да предложи мандатара за састав нове владе у ситуацији када је претходно Влади изгласано неповјерење.

Један дио тамошњих правника сматра да и овога пута треба поступати као и у регуларним околностима, односно да тај рок буде 30 дана, наравно уколико се политичари о свему томе договоре.

Ако не буде договора, Црној Гори предстоје ванредни парламентарни избори.

ЕУ и САД

Из Европске уније поручују да очекују од било које владе у Црној Гори да се позабави очекивањима грађана да се напредује у процесу приступања Европској унији и да у формирању те владе неће бити непотребног одлагања.

Данас се огласила и америчка амбасада у Подгорици у саопштењу у којем се, између осталог, каже да ће САД сарађивати са сваком демократски формираном владом која обезбеђује напредак Црне Горе на евроатлантском путу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана