Срушио се авион са марихуаном близу границе са Црном Гором

Срна
Срушио се авион са марихуаном близу границе са Црном Гором

ТИРАНА - Спортски авион срушио се у Албанији недалеко од границе са Црном Гором, а полиција већ два дана не успијева да идентификује власника и пилота, па опозиција спекулише да је ријеч о летјелици којом се шверцује марихуана, јављају албански медији.

Крхотине летјелице пронађене су 800 метара од црногорске границе, а очевици тврде да су пилот и путник побјегли комбијем са мјеста несреће и да су претходно из авиона у комби претоварени пакети непознатог садржаја.

Опозиција претпоставке да се ради авиону којим је превожена дрога заснива на чињеници да је прије мјесец дана, десетак километара од мјеста удеса, откривена плантажа марихуане.

Читав низ детаља овог удеса је није разјашњен, укључујући и тврдњу да је авион принудно слетио сат времена прије удеса, те да се послије новог полијетања уплео у жичану ограду и забио у грмље.

Претходних година, албанске власти пронашле су крхотине неколико авиона који су тајно летјели из Албаније. Најмање једна од тих летјелица била је натоварена марихуаном намијењеном италијанском тржишту.

Прије пет година, у Албанији су откривене двије тајне писте са којих су полетјали авиони којима је превожена дрога. Истрага о тајним пистама покренута је послије удеса авиона којим је управљао италијански држављанин.

Досадашњи покушаји албанских власти да униште производњу марихуане остали су без резултата због корупције, магловитих веза са властима и оружаног отпора локалних банди, преноси РТС.

Албанија има дугу традицију гајења марихуане, која се прије доласка Енвера Хоџе на власт слободно користила, чак и као средство за смирење за дјецу. У Хоџино вријеме, узгајање ове биљке било је дозвољено само посебним комбинатима, који су је извозили, махом швајцарским фармацеутима.

Западни експерти тврде да се у Албанији годишње произведе више од 1.500 тона марихуане, вриједне скоро осам милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана