Српско-хрватски протест у Вуковару

Агенције
Српско-хрватски протест у Вуковару

Вуковар - Група младих из Србије и Хрватске протестовала је синоћ у Вуковару због напада хрватских навијача на један кафић, чији су власници вуковарски Срби.

Млади су поручили да се етнички мотивисаном насиљу мора стати на пут.

Протест на Тргу Фрање Тудјмана организовали су учесници тренинга прекограничне сарадње који организују Иницијатива младих за људска права из Загреба и Београда.

У саопштењу две организације наводи се да је повод за њихово окупљање био инцидент у кафићу Џокер, када је повређено више особа српске националности. Нереде су направили хрватски навијачи, који су се враћали са утакмица Црвене звезде и Цибоне и Партизана и Цедевите.

"Медији пишу да су у тучи учествовали навијачи српских и хрватских тимова, скривајући истину да су инцидент изазвали хрватски навијачи, који су циљано улетјели у кафић, чији власници су вуковарски Срби", рекао је Лео Тот из Вуковара, полазник тренинга и један од организатора акције.

Учесници протеста носили су транспренте на којима је ћирилицом и латиницом писало "Вуковар мира", "Вуковар једнакости", "Вуковар слободе", и "Вуковар љубави". Поручили су да је њихов циљ између осталог грађење бољих односа у региону, што је могуће и другачијим сагледавањем прошлости.

"Млади из Србије морају да знају шта се током 90-их догодило у Вуковару, да посјете Овчару и Болницу, да инсистирају на покретању питања одговорности Београда за тренутну ситуацију у Вуковару. Само одговорним односом према прошлости, можемо конструктивно допринети побољшању међуетничких односа у садашњости и будућности", рекао је Ђорђе Бојовић из Иницијативе младих за људска права из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана