Српски повратници махом старији становници

Срна
Српски повратници махом старији становници

БИСКУПИЈА - У општини Бискупија у Далмацији данас живи око 1.100 српских повратника од којих око 65 одсто чини старије становништво, рекла је Срни предсједник Удружења "Жене косовске долине" Радмила Берић.

"Њима највише треба да има ко да их обиђе и помогне им у свакодневним пословима, јер су им дјеца по свијету. То су махом старачка домаћинства", навела је Берићева, коју је предсједник Србије Александар Вучић одликовао за допринос раду са српском заједницом и српском дјецом у Далмацији.

Она је рекла да Удружење активности финансира путем пројеката хрватског Министарства рада, породице и социјалне заштите који су програмски прилагођени потребама локалне заједнице. У врличко српско село Отишић вратило се свега неколико десетина житеља, док је прије рата у том селу живјело више од 1.000 становника.

У селу Дабар надомак Врлике једини српски повратник је стогодишња бака Милица Стојанац која живи сама, а у ратном вихору изгубила је старијег сина.

У Цивљанима, насељеном мјесту у Далмацији, у једном од заселака живи сам деведестдвогодишњи Момир Билић. Далматинци расути по свијету причају да сањају да се једног дана врате у завичај гдје су им коријени, да обнављају своја огњишта, манастире и храмове, да пошаљу поруку да су ту и нигдје нису отишли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана